Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett rafflande äventyri Erikssons romandebut

Ibland tar människor med sig sina hemligheter i graven. Andra gör allt för att gräva upp dem, medan vissa inte vill annat än att de ska förbli begravda. Jerker Eriksson från Dala Floda är aktuell med en ny roman.

Annons

Jens Holmström tror att han har en helt vanlig familj. Han har föräldrar, fru och två döttrar, ett eget företag, och livet är väl som det ska vara. Eller?

Han får snart anledning att tvivla på det då han möter en kvinna som är så lik hans mor att det inte kan vara en slump, de båda kvinnorna måste helt enkelt vara systrar.

Ulla och Ingrid är tvillingar men har aldrig sett varandra förut. Det blir ett omtumlande möte mellan dem och de vill förstås få reda på hur de har blivit skilda åt. Det visar sig bli svårare än någon kunde tro, och farligare också, för det här är inget vanligt familjedrama.

Jens får ett anonymt brev där de alla varnas för att söka vidare efter sanningen, men vid det laget är det redan för sent.

Jens och hans familj vet inte om det, men de har råkat gräva upp gammalt groll och nu när det kommit i dagen igen finns det någon där ute som inte skyr några medel för att röja dem ur vägen.

Jerker Eriksson från Dala Floda har tidigare skrivit barnböcker. Med spänningsromanen Begravda familjehemligheter tar han ett språng till att bli romanförfattare som på det stora hela faller väl ut.

Tempot är högt och turerna är många. Man rycks tidigt med i berättelsen och i och med att händelserna följer slag i slag hålls uppmärksamheten vid liv. Familjen – totalt ett sällskap på åtta personer – blir jagade av ett skäl de inte förstår, och läsaren vet nästan lika lite.

Jakten är i stort sett oförutsägbar och även om vissa av skurkarna är mindre diskreta ur läsarens synvinkel bidrar det bara till att handlingen inte blir helt obegriplig. Själva gåtans lösning börjar man inte ana, som sig bör, förrän mot slutet.

Romanen bjuder på underhållande läsning och ibland blir man nästan rädd att intrigen är så invecklad att trådarna inte ska kunna nystas upp. Det är dock en obefogad rädsla.

Enstaka logiska luckor finns, och den slutliga upplösningen/uppgörelsen kanske inte känns rakt igenom trovärdig, men romanen är som helhet så pass välskriven att man gärna förlåter vissa brister på grund av det rafflande äventyr man varit med om.