Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett politiskt beslut kan vi inte påverka"

Det var ingen katastrofstämning på Insjöns skola i går trots måndagens besked att högstadiet sannolikt försvinner från höstterminen 2014.
– Lite delade känslor kanske, säger lärarrepresentanten i skolans lokala styrelse, Carin Skarner.

Alliansens förslag att lägga ned högstadiet i Insjön i tider av fallande elevunderlag är ett steg i att spara miljoner kronor. Personalen vid Insjöns skola informerades under måndagen av avdelningschefen för grundskolan, Rigmor Bewö Lundblad.

– Det var en besviken arbetsgrupp som var stolt över sin skola. De jobbar på skolan med sin vision. Men ett politiskt beslut kan vi inte påverka.

Rigmor Bewö Lundblad menar att reaktionerna på skolan inte visat sig ännu.

– Det tar väl sin tid innan saker och ting sjunker in.

Carin Skarner, klassföreståndare för årskurs 5, talar om delade känslor. Vissa elever kommer mer till sin rätt vid den mindre skolenheten. Efter många år på skolan finner de tryggheten. Och andra sidan finns det elever som när de blir äldre har mer behov av utveckling. Elever som vill ta ett steg till. För dem kan en flytt till centralorten vara positiv. Däremot är hon skeptisk till att de riktigt små barnen från Åhls barnakademi som ska flytta in i skolan.

– De måste ha den miljö de behöver. Det kostar pengar att få till lokaler för lek och utveckling.

Carin menar vidare att personalen på Insjöns skola är ett väl sammansvetsat gäng som trivs tillsammans. Senare års negativa rykten om skolan och problem med måluppfyllelse har fått personalen att gå samman. När det nu börjar blåsa medvind på skolan kommer då beskedet att högstadiets framtid är oviss.

– Trots det har jag inte märkt någon upprörd stämning på skolan. Vi har varit med förr, men visst har tankar funnits att det här kan hända.

Eleverna i klass 9A, Matilda Mörk och Matilda Öhman, ser både positiva och negativa signaler kring en eventuell högstadieflytt.

– Jättedåligt, säger Matilda Mörk. Varför högstadiet till Leksand när vi kan vara här. Här är inte så många elever. I Leksand är eleverna många redan nu.

Matilda Öhman säger så här:

– Jag tror ändå att det kan bli bra. Insjöeleverna får bättre förutsättningar för inlärning i Leksand. Men det blir nog stora klasser och många klasser. På det viset är det bättre om högstadiet fått stanna i Insjön. Det är bättre sammanhållning i mindre grupper.