Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett minne att lyfta fram i ljuset

Det finns minnesstenar som syns och så finns det de som finns, men inte syns. Frågan är hur många vansbrobor som noterat den vackra minnesstenen som står gömd där gamla filipstadsvägen en gång gick. Men nu ska stenen lyftas fram i ljuset.

Annons

– Stenen placerades på sin plats när vägen till Filipstad var bygd 1923, berättar Olle Hallkvist, som är ordförande i Vansbros hembygdsförening.

– När sedan vägen drogs om hamnade stenen vid sidan om och nu syns den inte där den står. Nu har vi blivit lovade att få hjälp att flytta stenen tvärs över vägen så den hamnar på Waltechs tomt, berättar Olle.

Att flytta stenen fram till dagens väg är inte aktuellt.

– Nej det var här den gamla filipstadsvägen gick och det är om den och de som byggde väggen som stenen är avsedd för.

På stenen, som är försedd med kung Gustav Vs monogram, står inskriptionen "År 1921-1923 byggdes denna väg såsom nödhjälpsarbete av södra Sveriges statsarbeten".

– Lennart Andersson på Waltech har lovat att hjälpa oss med att få stenen på plats och de har också lovat att rama in den med lite växtligheter så det blir snyggt runt den, säger Olle Hallkvist.

– Vi ska också få hjälp av Branders begravningsbyrå med att göra ren stenen.

Vem som formellt äger den gamla minnesstenen vet inte Olle.

– Vi har hört oss för hos länsstyrelsen, men de kände inte till stenen.

Nu ska dock stenen lyftas fram från sin undanskymda placering.