Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett kulturarv värt att vårda"

Karl-Tövåsen lockar över 10 000 besökare varje sommar.
– Tin Gumuns bidrar till Rättviks attraktionskraft och till att sprida kunskap om och öka förståelsen för vårt kulturarv, säger Rättviks kommuns näringslivschef Markus Svensson.

I den kommunala delegation som biträder Tin Gumuns under dagens möte med Skatteverkets ledning ingår Inge Östlund (C), ledamot av kommunstyrelsen och ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, näringslivschef Markus Svensson och miljö- och byggchef Martin Clarstedt.

– Vi vill medverka till att fördjupa Skatteverkets lednings bild av en fäbod, vad den står för och vilken kunskap fäbodbruket förvaltar och sprider, säger näringslivschefen.

Han konstaterar att en levande fäbod inte "bara" är ett besöksmål, utan också – bland annat – "en näringsverksamhet på kulturell grund".

– Rättviks kommun värnar om det som är typiskt för vår kommun och vår del av landet och dit hör fäbodbruket, som varit och fortfarande är viktigt för Rättvik och många andra landsbygdskommuner. Att förlora fäbodbruket vore en enorm förlust för Sverige som land, anser han.

Läs om Tins förhoppningar inför mötet: Karl-Tövåsens Tin i möte med Skatteverkets generaldirektör

Läs mer: Länsstyrelsen: Att förvalta ett aktivt fäbodbruk är en nationell angelägenhet