Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett kök som det lyser om

De flesta skulle nog fundera både en och två gånger innan de bestämde sig för att bygga ett kök i knallorange.
Men inte Therese Boman. Hon verkar inte tycka att det är så märkvärdigt.
– Jag tycker om färg. Orange är energirikt och varmt, konstaterar hon.

Therese Bomans kök syns. Det drar blickarna till sig redan ute på gatan, innan man ens kommit in i huset. Det liksom lyser om det.

– När solen ligger på lyser det ännu mer. Det blir en väldigt varm färg, förklarar Therese och drar med handen över de blanka luckorna.

Alla luckor och lådor, högt som lågt, är knalligt orange. För att ytterligare förstärka, och matcha, färgvalet har fruktskålen, tvålpumpen och andra inredningsdetaljer samma färg.

– Jag vet inte riktigt hur vi kom fram till orange. Idén framkom och sen blev det så.

Att hitta den exakt rätta nyansen visade sig dock inte vara så lätt.

– Vi fick lämna in vita Ikea-luckor på sprutlackering, de är lackade med billack. På firman undrade de om vi verkligen skulle ha så orange och det skulle vi ju, förklarar Therese och berättar att många besökare blir överraskade av färgen.

– Det klart man lyssnade på vad andra hade att säga innan vi byggde om, men det är ju trots allt vi som bor här. Vi trivs med det.

Therese verkar inte tycka att färgvalet är så annorlunda. Och det är kanske inte så konstigt, hon har ju ändå sett det i stort sett varje dag sedan köket blev färdigt 2008.

Köket andas 50-tal och med tanke på att huset byggdes 1956 känns det helt rätt.

– Jag glider lätt in på 50-talsgrejor. Det är min mormor och morfars hus så en del prylar kom med huset.

När Therese och hennes sambo tog över villan 2008 stod köket högst upp på renoveringslistan. Några av kraven i planeringsstadiet var induktionshäll, fullstora kyl- och frysskåp samt att överskåpen skulle gå ända upp i taket.

– Vi ville också ha släta och högblanka luckor så det skulle vara lätt att göra rent.

Och så blev det. På väggen sattes tapet som lackades med golvlack.

– Det var lite av ett experiment för vi visste inte om det skulle hålla, men det håller förvånansvärt bra.

Hela renoveringen tog ungefär fem veckor och kostade totalt, med vitvaror, runt 80 000 kronor.

Även om familjen trivs i köket finns det vissa saker som Therese skulle ha gjort annorlunda om hon renoverade köket i dag.

– Jag skulle ha måttbeställt köksbänken för att slippa skarvarna. Jag skulle inte heller ha valt en porslinsho, den är svår att göra ren.

När Therese köper inredning är det aldrig färgen som styr. Hon går på känsla och köper det som hon gillar.

– En del kanske tycker att det här är en hemsk kombination, men jag tycker att det funkar, säger hon och håller upp en ljusrosa kakburk mot en av de orangea luckorna.

Efter ett besök i Thereses kök kan man konstatera att hon är en färgglad tjej. Den vita trenden är ingenting för henne. Men trots att färgen orange verkligen har övertaget i köket så vill hon inte kalla det för sin favoritfärg.

– Vad jag gillar beror på sinnesstämning och vad det är för dag. Jag gillar grön. Och gul. Och orange. Och blå. Och röd.

Även om det finns detaljer i köket som hon i efterhand gärna hade ändrat på så konstaterar Therese att hon är nöjd med sitt kök.

– Jag har aldrig ångrat färgvalet. Tar man saker man verkligen vill ha så tröttnar man inte på det, anser hon.