Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett "hej" kan förändra

Föreningen Friends och FN:s flyktingorgan UNHCR är på skolturné mot fördomar och utanförskap.
Kampanjen som heter Hej Sverige besökte Hälsinggårdsskolan med målsättningen att öka förståelsen för allas lika värde.

En undersökning som Hej Sverige genomförde tidigare i år visar att ungdomar i Sverige har låg kännedom om ensamkommande flyktingbarns situation. Man tycker också att skolan gör för lite för att få alla att trivas.

Att ett barn kan ha färdats utan mat och vatten i 36 timmar hängande under en lastbil för att ta sig över gränsen till ett annat land kan vara svårt för många att förstå.

Natalie Sundelin och Helene Halling från Friends gästade under onsdagen Hälsinggårdsskolan med en föreställning av kortpjäsen Personnummer xxxx, speciellt skriven för kampanjen av Shelby Nirvani.

Pjäsen handlar om ett ensamkommande barn och om utanförskapet som det senare utsätts för i skolan.

– Vi har dragit det till sin spets, ensamkommande barn, man kan inte vara mer ensam, säger Natalie Sundelin.

Pjäsen handlar om ett ensamkommande barn som vid ett tillfälle under resan slår ut sina tänder. När barnet börjar skolan blir det utsatt för mobbning av en pojke som själv är utsatt för mobbning.

– Han mobbar för att själv bli accepterad, säger Helen Halling.

I pjäsens slutskede har det ensamkommande barnet fått nya tänder och sätter sig intill sin mobbare med ett leende och erbjuder denne att lyssna på sin musik.

– Hur det egentligen går får vi inte se, säger Natalie Sundelin.

Under föreläsningen pratar Helene Halling om mobbning och utanförskap i allmänhet och vad det gör med den som blir utsatt.

– Att vara vittne till mobbning utan att ingripa gör att man är delaktig i mobbningen. Det krävs mod att gå emot och ingripa. Men det kan räcka med att tittade den mobbade i ögonen och säga hej eller att bara sätta sig bredvid. Mod smittar av sig precis som rädsla gör, säger hon.

Hon lyfter fram Friends grundare Sara Damberg som exempel. Sara mobbades under skolan till en dag då en pojke vid namn Lasse tyckte att det fick vara nog. Han bestämde sig för att göra skillnad och började hälsa på Sara och sätta sig bredvid henne.

– Det gav Sara kraft att bryta mönstret.

Natalie Sundelin och Helene Halling hoppas att de kan väcka tankar och reflektioner hos elever de möter under sin turné.

– Jag tror att vårt budskap gjorde intryck. Många elever kom fram till oss med glansiga ögon och ställde frågor och tackade, säger Natalie Sundelin.