Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett byggnadsvårdspris i rödfärgens tecken

I samband med Falu Rödfärgs 250-årsjubileum instiftar företaget tillsammans med Dalarnas hembygdsförbund, Dalarnas museum och Länsstyrelsen Dalarna, ett byggnadsvårdspris för Dalarna.

Syftet med priset är att lyfta och framför allt bevara Dalarnas rika kulturhistoria. Priset kommer att delas ut vartannat år från och med 2015 och i juryn sitter framstående lokala kulturprofiler. 

– Vi vill genom Dalarnas byggnadsvårdspris uppmuntra till goda insatser för bevarandet av byggnader som berättar om bygdens kulturhistoria och som värnar om traditionella hantverkskunskaper. Det har vi gott om här i Dalarna, säger Lovisa Smedberg, Dalarnas museum.

För att delta tipsar man om en byggnad eller miljö inom landskapet Dalarna som lever upp till ledorden bevara, använda och utveckla. Det kan alltså handla om insatser för att bevara byggnader och miljöer i traditionell byggnadskultur, ge en ny funktion i en byggnad men som värnar byggnadens kulturhistoriska värden och kan också ges till nya byggnader som bygger det lokala och traditionella byggandet.

Allmänheten kan nominera förslag till och med 1 april 2015.

En jury nominerar och besöker därefter de mest intressanta objekten. Vinnaren presenteras under maj månad 2015 och landshövding Maria Norrfalk delar ut priset, i form av en bronsplakett formgiven av konstnären Ebba Matz, tillsammans med ett diplom.