Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett bygge som är flera mil långt

Här i Jädraås, på gränsen mellan Falun och Ockelbo, växer Sveriges största vindkraftpark fram. 66 vindkraftverk ska stå klara nästa år.
Totalt handlar det om ett 40 kvadratkilometer stort bygge.

Annons

Vintern har varit perfekt för Arise Windpower och Platinas bygge av vindkraftsparken.

Det första som möter DT:s reportageteam när vi kör in på den förstärkta skogsvägen, är en bergtäkt med krossverk. Sedan följer grävskopor, dumprar och kabeltrumma efter kabeltrumma från Ericssons kabelfabrik i Falun. Kabel som grävs ned efter sju mil förstärkta eller nya skogsvägar.

En mobil betongfabrik har NCC också körts hit.

I Hofors har Vattenfall börjat med den nya 130 kilovoltsledningen genom skogen upp till transformatorstationen, som ska byggas av Siemens. Transformatorn är från ABB.

Bara för att gräva ned kablarna mellan verken och transformatorstationen är nio grävmaskiner i arbete och de har jobb fram tills i december.

Det är påfallande många underentreprenörer från orterna runt bygget som är här med sina entreprenadmaskiner.

– Just nu är det runt 60-70 personer i gång. När Vestas börjar komma med vindkraftverken i slutet av maj börjar den intensiva fasen. Från juni kommer mellan 150 och 200 personer att jobba här. Tidsplanen är tight, men bygget har gått helt enligt plan så här långt, säger projektchef Rolf Grybb.

Han har svårt att bedöma hur stor sysselsättningseffekt det blir. Men det håller Ockelbo kommun på att göra en fallstudie av. Där ska man beräkna allt vad vindkraftsrallarna för med sig i effekter. Från minsta tidningsinköp till allt annat som följer med när en liten by som Jädraås med 245 innevånare nästan fördubblas under drygt ett års tid.

– Vi är fem projektledare från Arise som övervakar att allt flyter som det ska. När vi är klara till våren nästa år och parken producerar el, så lämnar vi över projektet till en drift- och underhållsgrupp på cirka tio personer. Det blir säkert folk från trakten som kommer att jobba här, för vi har fått frågor från den vindkraftsteknikerutbildning som pågår i Söderhamn, säger Rolf Grybb.

Tolv fundament är klara i det första området på den stora arbetsplatsen. Här har marken redan börjat återställas och nu väntar man på att vindkraftstornen, maskinhuset och turbinbladen ska anlända.

– Det handlar om att utföra arbetet med så liten miljöpåverkan som möjligt och att få fram rätt grejor i rätt tid. NCC bygger vägar och fundament och då har vi använt oss av Bergvik Skogs bergtäkt inom området. På det sättet minimerar vi transporterna på det allmänna vägnätet in på anläggningsområdet. Man behöver bara köra in vatten, sand och cement utifrån till fundamenten. När Vestas kommer med sina transporter, som körs in från Gävle hamn, reser vi systematiskt verken ett efter ett under sommaren, hösten och vintern, berättar Rolf Grybb.

Varje vindkraftverk består av tio långtradartransporter, där turbinbladen är den längsta transporten på 60 meter. Det tyngsta lyft som kranen ska göra är att lyfta upp det 130 ton tunga maskinhuset på toppen av det 119 meter höga tornet.

660 spektakulära transporter har förberetts i minsta detalj, varje hinder som rondeller och trafikmärken har gåtts igenom.

Parken i sin helhet kommer man att se mycket väl om man tar sig en tur upp i backen i Kungsbergets skidanläggning. Parken ligger just norr och väster om Kungsberget, nära kommungränsen mellan Sandviken, Ockelbo och Falun.

En annan utmaning som måste lösas är allmänhetens intresse av att besöka bygget. Planering pågår om hur om Arise tillsammans med Ockelbo kommun och Wij trädgårdar kan ordna så att ett av verken kan besökas av mindre grupper, utan att störa själva bygget.

En av dem som jobbar med det stora vindkraftsbygget är Maribel Leander-Lindberg, bördig från Leksand. Hon lämnade ett bra jobb på Astrazeneca i Södertälje och storstadsstressen för att tillsammans med make och barn hitta en bättre framtid. Familjen slog sig ned i Järbo.

– Jag började leta jobb i Sandviken, kunde nog tänka mig Falun också. Och så hittar jag ett jobb fem minuter hemifrån, hos Arise Windpower som projektadministratör, säger Maribel Leander-Lindberg.

– Det är oerhört intressant att få vara med från början, fortsätter hon och hennes bedömning är att hela bygden ser positivt på projektet.