Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ersätts för vargdödat lamm

En varg dödade i juni ett lamm i Nyhammarstrakten. Nu har den som ägde lammet beviljats ersättning med närmare 1 500 kronor.

Annons

Under våren kom det in rapporter till Länsstyrelsen i Dalarna att en eller flera ungvargar uppehåll sig i trakterna kring Grangärde-Nyhammar. Boende i området tyckte att vargen/vargarna var väl närgångna. Något som till slut resulterade i skyddsjakt, som i ett första skede inte gav något resultat.

I mitten av juni observerade en person en varg som strök omkring vid en fårhage i Saxhyttan. Den gången gav sig vargen i väg efter några minuter.

En dryg vecka senare fick Länsstyrelsen in en rapport om att ett lamm blivit dödat i Nyhammarstrakten. Lammet undersöktes av personal på Länsstyrelsen som konstaterade att det blivit dödat av en varg.

Kort efter den händelsen inleddes skyddsjakt på en varg och i centrala Nyhammar sköts till slut en ung vargtik. Bedömningen gjordes att det var den varg som tidigare varit synlig i området.

Personen som fick sitt lamm dödat har av Länsstyrelsen blivit beviljad ersättning med 1 450 kronor.