Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erotikbok ger Arctic Paper ett lyft

I maj 2011 publicerades den brittiska författaren EL James debutbok "Fifty shades of Grey". Efter bara sex veckor i bokhandeln hade erotikboken sålts i tio miljoner exemplar i USA.

Rättigheterna har nu sålts till 37 länder. "Femtio nyanser av honom" som boken heter på svenska har gett Arctic Paper ett lyft,'

"Fifty shades of Grey" har sålts i miljonupplagor världen över och den erotiska bästsäljaren trycks på papper från Arctic Paperkoncernen. Boken är så stor att den påverkar koncernens omsättning och resultat.

Under tredje kvartalet 2012 fick Arctic Paper en betydande order på 8000 ton papper avsett för den första upplagan av romanen "Femtio Shades of Grey".

– Det motsvarar nästan en månaders produktionskapacitet bruket Mochenwangen, säger koncernchefen Michal Jarczynski ,

Arctic Paper som också äger de svenska bruken i Grycksbo, Munkedal och Kostrzyn i Polen kör för fullt och utnyttjar produktionskapaciteten till 97 procent det senaste kvartalet, jämfört med ett genomsnitt på 95 procent de senaste tolv månaderna.

Den pappersmarknad som Arctic Paper verkar på krymper. Efterfrågan det senaste kvartalet föll med 3,8 procent jämfört med samma kvartal 2011.

På denna dystra marknad har Grycksbos koncern noterat den hittills största försäljningsvolymen, upp 6,5 procent jämfört med samma kvartal 2011 och ett rekordtonnage på 206 000 ton under kvartalet.

Men allt är inte på topp för Arctic Paper, valutaoron och ränteförluster ledde till en förlust under kvartalet.

– Men vi ökade vår försäljning de tre första kvartalen med 7,1 procent till närmare två miljarder zloty och redovisar en vinst för årets nio första månader på 16,2 miljoner zloty jämfört med en förlust samma månader 2011. Jag bedömer att gruppen sköter sig väl på den aktuella krävande marknaden som vi verkar i, säger koncernchefen