Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erotik och låneord på bokmässan

Erotik, låneord och pappor är diskussionsämnen på årets bokmässa i Göteborg. Programmet har utökats sedan förra året och innehåller i år 3 338 punkter. Bland dem ett korsförhör i Dalamontern.

Annons

Länsbiblioteket i Dalarna har för åttonde året en egen monter. Flera författare med dalaanknyning fanns på plats under fredagen, bland andra Ingrid Hedström, Johanna Nilsson och Göran Greider. I år är dalamontern även värd för lördagens årliga korsförhör av deckarförfattare, arrangerat av Svenska Deckarakademin.

Bokmässans tema är i år Norden och några av de medverkande författarna är Suzanne Brögger, Monika Fagerholm och Erlend Loe. Nobelpristagaren Tomas Tranströmer är mässans hedersgäst. Det största internationella namnet är Ingrid Betancourt. Den fransk-colombianska politikern är aktuell med Även tystnaden har ett slut där hon skriver om sina dryga sex år i fångenskap hos Farc-gerillan.

Under torsdagen presenterades den 600-sidiga litteraturutredningen som bland annat konstaterar att läsförmågan bland unga minskar och att sociala skillnader avspeglar sig i läsvanorna. Läsombud i förskolan, kompetensutveckling för lärare och mer pengar till läsfrämjande insatser i regionerna var några av utredningens förslag.

Under torsdagen hölls också en välbesökt manifestation för pressfrihet, med deltagande av Martin Schibbye, Johan Persson och Essayas Isaak, bror till den fängslade journalisten Dawit Isaak.