Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ernman och Husahr i Stora Tuna

I kväll ger Malena Ernman och Hanna Husáhr en gemensam konsert i Stora Tuna kyrka. Bland annat sjunger de en duett ur Mozarts Cosi fan Tutte.

De har sjungit tillsammans tidigare. Förra sommaren medverkade Hanna Husáhr i Malena Ernmans operakonserter i Dalhalla.

I kvällens konsert i Stora Tuna kyrka ackompanjeras de av pianisterna Mats Bergström och Henrik Måve.

Programmet blandar operaarior med sånger av Alfvén och Lindberg. Husáhr inleder konserten med tre stycken av Grieg, bland dem Jeg elsker dig. Vidare får publiken bland annat höra henne sjunga Morgen av Strauss, ett stycke ur Gianni Schicchi av Puccini och en Irländsk folksång arrangerad av Britten. Ernman sjunger bland annat Seguidilla ur Carmen, Voi che sapete av Mozart och Shall I compare thee av Lindberg.

Sångerskorna möts i Ah guarda sorella ur Mozarts Cosi fan Tutte.

Hanna Husáhr är född och uppväxt i Borlänge. Hon började sina sångstudier på Musikkonservatoriet i Falun. Senare har hon studerat i London på Guildhall School of Music and Drama, på Stockholms operastudio och gått masterutbildningen i opera vid Göteborgs Universitet.

Förra sommaren sjöng hon rollen som Giannetta i Kärleksdrycken i Dalhalla. Under det senaste håret har Hanna sjungit Bettan i Karlsson på Taket på Malmö Opera, Maria Magdalena i en scenisk version av Bach's Johannespassionen på Wermland Opera och titelrollen i Lucia di Lammermoor på Opera på Skäret. Närmast väntar rollerna Kohout och Sojka i The Cunning Little Vixen på Bergen Nasjonale Opera och konserter med L'arte del mondo i Leverkusen och Berlin.

Malena Ernman har kallats en av världens främsta sångerskor. I somras gav hon två konserter i Dalhalla och medverkade i flera festivaler i Europa. Nyligen fick hon fina recensioner för sina insatser i Rossinis La Donna del Lago som öppnade 10 augusti i Wien. Och Dalarnas tidningars Jens Runnberg berömde senast hennes insatser i Barberaren i Sevilla på Kungliga Operan i september.

Kvällens konsert ingår i Kyrkveckan som Svenska Kyrkan i Borlänge arrangerat i sju år. Tanken är att finna nya former och platser för mötet mellan kyrka och människor.

På onsdagen är författaren och journalisten Göran Rosenberg på plats och håller föredrag utifrån sin senaste bok, Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz.