Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Jernberg syr kläder du vill ha för att åka motorcykel

Erik Jernberg kom in i skinnbranschen via kärleken. Han gifte sig med Gustav Halvarssons dotter och därmed var framtiden utstakad. Nu är det dags för pension och reaktionen blev lite oväntad.
– När det blev känt ramlade det plötsligt in massor med jobb, konstaterar Erik Jernberg.

För alla som åker motorcykel i alla dess former är Jernbergs i Malung ett välkänt begrepp. De har tillverkat kläder för motorcykelförare i många år, men det hela började med att Erik Jernberg hamnade hos Halvarssons i Malung.

Halvarssons är än i dag ett välkänt varumärke för hojåkare, de tillverkar kläder, handskar och stövlar, även om inget längre görs i Malung, utan i andra länder där det är billigare.

– Jag ägde hela företag ända fram tills det gick i konkurs, men hade redan då startat Jernbergs, som var inriktade på specialkläder, berättar Erik Jernberg.

Dels handlar det om att göra kläder som är anpassade för sina specifika ändamål, exempelvis måste de som åker dragracing på motorcykel ha mycket speciella kläder.

– De ligger på magen på motorcykeln, de kan inte alls använda samma kläder som de som kör sporthojar på bana, eller de som kör i terrängen med sina maskiner.

Under många år var speedwayförarna stora kunder, men de flesta får nu sina via sina klubbar och de flesta kör för lag i Polen och då tillverkas kläderna där.

– Men en marknad som växt snabbt det senaste åren är de som håller på med veteranmotorcyklar, de ska ha tidsenliga kläder och då kommer de till oss och beställer, berättar Erik Jernberg.

Den största delen är dock de som inte riktigt passar in i standardstorlekarna, det kan handla om väldigt långa killar eller tjejer, eller de som fått en viss rondör med åren. De kan inte hitta det de vill ha i de vanliga butikerna och söker sig då till Malung och Jernbergs.

– Lite förvånande är det att vi får så många kunder från Norge, men förklaringen ligger i att det är nära och det finns ingen som oss i Norge.

Med ålderns rätt vill Erik Jernberg och hustrun Anita nu ta pension, han har fyllt 75 år och känner att tiden är väl mogen. Men när han offentliggjorde detta, kom det plötsligt in mer jobb, så ett tag har det varit fullt upp med att göra dessa.

– Man kan säga att företaget står på tre ben i dag, butiken med kläder, att vi tillverkar kläder och slutligen att vi kan trycka på kläder med en mycket speciell teknik.

Han tycker det skulle kännas vemodigt att avveckla företaget, vilket det blir om de inte hittar någon som tar över.