Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ericsson tar över Ocean race-vinnare

Annons

Ocean race-båtarna Ericsson och ABN Amro möts igen _ i Gotland runt.

Sedan tar det svenska projektet över den holländska Ocean race-vinnaren i jakten på att vinna nästa upplaga av jordenruntseglingen.

Ericsson gjorde ingen sportslig succé i förra Ocean race. Till nästa kraftmätning _ start i början av oktober 2008 och målgång i slutet av juni 2009 _ kommer svensksyndikatet bättre rustat.

Man var tidigt ute och kommer att ställa upp med två nybyggda båtar. Dessutom har Ericsson köpt ABN Amro One, den båt som vann förra Ocean race.

Den nyutsedde skepparen av Ericssons kommande andrabåt, Anders Lewander, kommer i Gotland runt att styra den Ericssonbåt som användes i senaste Ocean Race. Sedan kommer den båten att anpassas till kund- och sponsringssegling. ABN Amro One tas om hand av Ericssons tävlingsgäng.

ABN Amro One är en idealisk VO|70-båten att utgå i från vid utvecklandet av de två nya båtarna, den första blir klar sent i höst och den andra nästa vår. Och den holländska båten kommer att användas som träningsbåt fram till dess.

Redan när startskottet går för Gotland runt på söndag har Anders Lewander tankarna på Ocean race. Hans båt ska ha nordisk besättning och det finns åtminstone ett hundratal kandidater.

Före årsskiftet hoppas Lewander ha klart med sin besättning.

Nordisk besättning innebär att Lewanders gäng kommer att ha mycket mindre erfarenhet av Ocean race än övriga syndikat. Själv har han dock varit med på en jordenruntsegling, en nonstoptävling med ofrivilligt stopp.

Den 43-årige Stockholmsseglaren har vunnit Gotland runt två gånger, har vunnit kraftprovet Archipelago raid, varit landslagsseglare och har flera SM-medaljer. Men nuförtiden står det segelmakare på visitkortet. Det är hans företag som fått segelkontrakt till Ericsson till nästa Ocean race. Och jodå, symaskin kommer att finnas ombord.

TT

Mer läsning

Annons