Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Erbjudandet var en maskerad faktura"

Han fick ett erbjudande som han beskriver som en maskerad faktura.
– Om jag inte läst det finstilta hade jag förlorat närmare 9 590 kronor, berättar en näringsidkare i Gagnefs kommun.

Näringsidkaren visar upp ett erbjudande från Bolagsupplysningen, som enligt den egna hemsidan erbjuder "förtursexponering" och är "det smartaste sökföretaget anpassat för fler användare".

– Det har en stämpel med texten "Dags att komplettera", innehåller en mängd finstilt text, namn på en rad myndigheter och ger åtminstone mig ett intryck av att vara utskickat av just en myndighet. Är man det minsta stressad är risken stor att man fyller i de uppgifter som efterfrågas, undertecknar och skickar iväg blanketten i ett bifogat frankerat svarskuvert, säger han.

Bolagsupplysningen skickar ut formulär med adressuppgifter som de vill att man ska komplettera. Formuläret, som ser ut som en enkel adressändring, blir istället ett avtal. I det finstilta står det nämligen att man binder upp sig till ett företagsabonnemang. Och eventuella tvister ska, också enligt den finstilta texten, avgöras i estnisk domstol.

Men Gagnefsbon tog sig tid att läsa det finstilta – och insåg då att han, om han hade undertecknat och skickat iväg blanketten, hade han tecknat ett tvåårsavtal och fått betala 9 590 kronor för något som han aldrig haft något behov av under sina drygt 40 år som företagare.

– Jag vill varna andra för att gå på det här och uppmana alla att alltid kolla erbjudanden och fakturor. Det här är välgjort och personerna bakom erbjudandet får säkert in massor av pengar från stressade småföretagare, säger näringsidkaren.

Branschorganisationen Svensk Handel har Bolagsupplysningen på sin varningslista och just varningen för Bolagsupplysningen är den som fått flest kommentarer, över 1 000 stycken. Svensk Handel ger också råd om hur näringsidkare ska hantera bluffakturor.

– Kontrollera alla fakturor ordentligt och betala aldrig någon faktura slentrian- eller rutinmässigt, uppmanar polisen.

DT kontaktade Bolagsupplysningens kundtjänst, där en röst inledningsvis angav att samtalet "kan komma att spelas in i utbildningssyfte".

Tycker ni att ert utskick är utformat på ett affärsmässigt etiskt sätt?

– Det står på blanketten att det kostar och att det är ett erbjudande. Om man läser genom så finns all nödvändig information.

Förstår ni att "årskompletteringserbjudandet" om registerkontroll och förtursexponering kan upplevas som vilseledande eller rent av bedrägligt?

– Ni pratar med helt fel person. Om ni ska fråga om sån´t kan ni skicka mail till de ansvariga på vår e-postadress.

DT har mejlat över frågor till den angivna e-postadressen, men inte fått något svar.