Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ensamma mammor i herrarnas omklädningsrum

Annons

Jag kommer ihåg sista gången jag badade på herrarnas på badhuset i Ludvika. Jag var alldeles för gammal. 10-11 år säkert. Brukade gå dit med pappa och brorsan på fredagarna, inga konstigheter. Men den där dagen gick det plötsligt upp för mig, vilken skammens dag alltså. En ond dröm. Shit, jag är näck. Jag har nästan bröst. Det har inte de andra här inne. Trolla bort mig.

När jag var i 25-årsåldern var jag på luffen i Centralamerika. Jag åkte genom Mexico och Honduras och Costa Rica och gud vet allt. Jag landade på en strand och hängde med oborstade surfare i ett par veckor innan det var dags att återvända till Sverige och marskalla Stockholm. Jag var solbränd, hade en pärlad fläta och trassligt hår som helst inte skulle tvättas när jag landade på Arlanda. Jag hade en ny minimal knallblå bikini med snäckor och flipflops. Och så hade jag en knallrosa surf t-shirt med tribalmönster i neon. Som slutade ovanför naveln. Mina sista hundralappar hade jag lagt på den där t-shirten. För att vara kung på surfstranden i Costa rica. Väl tillbaka på söder och Skånegatan slog nakendrömsskammen till med kraft. Herregud, vad har jag på mig? Som i chock. Alla andra går i beatlesjackor och Clarks desertboots och här springer jag runt i neontröja som precis räcker över tuttarna. Panik.

Nu är det höst. Skammens tid. Plötsligt står man där i chock andra veckan i september i knallgula kilklacksskor och blommig halterneckklänning och känner sig som man har hamnat i herrarnas omklädningsrum. Igen. Omgiven av eleganta boots och varma höströjor i nedtonade färger. Och människor som ser ut som om de aldrig någonsin har målat naglarna i färgen korall eller ägt en batikfärgad strandtunika. När hände det här? Hur hann de ändra skepnad? Vart gick rosésippande bronsfärgade Tara Reid? Och när dök blekhyade Feist och svala Anna Ternheim upp i mörka kavajer och heltäckande strumpbyxor?

Några som har råkat ut för det här är tjejerna i Ensam mamma söker. TV3 har fått dem att kasta kläderna, kan vi läsa i Aftonbladet. Och där står de nästan nakna. På jättestora bilder i grälla bikinis. I hela sin mammiga prakt. Det är september, världen går runt i murriga hösttröjor och skogen är full av svamp. Och TV3 har lurat in de här stackarna i herrarnas omklädningsrum. Vilken ond nakenchocksdröm.