Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enormt tryck efter lediga lägenheter i Falun

Trycket på lediga lägenheter i Falun är enormt.
Under fredagen hade Kopparstaden 16 201 personer i sin lägenhetskö. Även om långt ifrån alla dessa behöver en lägenhet akut, säger den en del om trycket.
Och antalet lediga lägenheter är väldigt få.
Men helt hopplöst läge är det ändå inte, enligt marknadschefen Elke Herbst.

Annons

– Det kan förstås vara problem om din situation förändrar sig snabbt så att du måste ha tag på en lägenhet från en dag till en annan. Då kan det vara väldigt tufft, säger hon.

Det är inte helt kört, även om man inte samlat på sig en massa poäng i lägenhetskön hos Kopparstaden. Några få lägenheter hyrs ut på en så kallad direktmarknad. Där är det den som först anmäler sig på lägenheten som erbjuds den.

– Det handlar om de lägenheter där inflyttningstiden är kort, exempelvis dödsbon som har en månads uppsägningstid. Men det är bara ungefär 5 procent av alla lägenheter som kommer ut på direktmarknaden. Resten erbjuds vår kö, där de som har flest poäng har förtur.

Vill man kunna välja område och storlek på lägenheten så behövs många poäng.

– Ja, då behöver man ofta ha stått i kön i några år.

Hör man till dessa är chanserna ändå rätt goda, enligt Elke Herbst.

– Vi har trots allt en skaplig omsättning på lägenheter. I snitt så är det 100-120 lägenheter varje månad som sägs upp hos oss, och som hamnar i lägenhetskön. Dessutom bygger både vi och andra en hel del nya lägenheter som kommer att ge ett rejält tillskott de närmaste åren, säger Herbst.

Men borde inte Kopparstaden alltid ha betydligt fler tomma lägenheter för att det inte ska vara sådan bostadsbrist?

– Den här situationen som vi har i Falun nu har ju många större städer alltid haft. Det är ju inte bra affärsmässigt att stå med för många tomma lägenheter. Vi har ju ändå över 100 uppsagda lägenheter varje månad som tillförs vår kö, så det är en ganska stor omsättning.

Exakt hur stor bostadsbrist som Falun har är svår att uppskatta.

– Tittar man på befolkningsutvecklingen har ju Falun inget stort inflyttningsnetto för tillfället. Men det är viktigt att inte bostadsbristen hämmar inflyttningen och därför är det mycket positivt att fler byggherrar bidrar till ökat bostadsbyggande.

Men samtidigt har Kopparstaden en enorm lägenhetskö med över 16 000 personer, något som kräver sin förklaring enligt Herbst.

– Dels är det många som står i kön för framtida behov, som inte är ute efter en lägenhet just nu. Vi vet också att båda personerna ofta ställer sig i kön när det är ett par som söker en lägenhet, vilket ju också gör att siffran blir så stor.