Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enklare söka skyddsjakt på varg

Det kan bli enklare att få ansökan om skyddsjakt på varg beviljad.

Ett förslag kan komma från regeringen redan före jul!

– Rovdjur med riskbeteenden, vi tittar på den frågan, säger miljöminister Lena Ek (C), som besökte Avesta på onsdagsmorgonen.

På mindre än 24 timmar har Ek samtalat med jägare, politiker och andra i Värmland och Dalarna - de två mest rovdjurstäta landskapen.
– Vi har haft bra diskussioner. Mina träffar är ett led i de beslut vi ska ta framöver, säger hon efter frukostmötet i Avesta.
En förvaltningsplan för rovdjuren i landet ska tas fram och presenteras troligen till sommaren.
– Vi har satt högsta fart på utredningen, säger Lena Ek.
Men innan den är klar kommer troligen flera beslut att tas i akuta frågor.
Bland annat handlar det om skyddsjakt på vargar med riskbeteenden.
– Vi bereder den frågan just nu och tittar på hur vi kan hantera den, säger Ek - ett förslag kan, enligt vad tidningen erfar, komma redan före jul.
För att inte riskera att hamna i EU-domstolen har regeringen ställt in vinterns vargjakt - och dessutom plockat bort det maxtak på antalet vargar som får finnas i landet (210).
Men man tittar nu på hur andra länder i Europa löst vargfrågan.
– Det finns exempel på att man både kan ha licensjakt och skyddsjakt, konstaterar Ek vidare, som menar att riksdagens grundbeslut i rovdjursfrågan ligger fast:
– Vi ska ha en livskraftig rovdjursstam och vi ska ta hänsyn till människorna. Dessutom ska besluten tas på regional nivå.
Hon erkänner att vargfrågan är en riktigt het potatis i Dalarna.
– Ja, det är känsliga frågor. Besluten brådskar och det gäller för oss att hitta en balans mellan de olika åsikterna, säger Ek, som bor i Gryt i Östergötland och som var EU-parlamentariker i Bryssel mellan åren 2004 och 2011.