Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enkät om ungdomars alkoholvanor- dyster läsning för Vansbro kommun

Sammanställningen av enkäten har gjorts av Håkan Fransson, drogförebyggare i Öckerö kommun, och på fredagen var han i Vansbro för att redovisa resultatet.

I detta projekt som är initierat av Folkhälsoinstitutet ingår fem kommuner som ska jobba under något år med det som kallas Öckerömodellen. Det är förutom Vansbro, Malung-Sälen, Ockelbo, Bollnäs och Gällivare.

Bakgrunden till att Öckerömodellen växte fram är att för cirka tio år sedan gjordes en landsomfattande studie av ungas alkoholvanor och Öckerö hamnade på den absolut sämsta platsen.

Undersökningen visar att det finns flera olika samband mellan olika saker och tidig alkoholdebut. Bland annat större andel som röker, fler som provat på narkotika och ytterligare en faktor är att det är fler som håller på med mobbing och utsätts för mobbing.

Den undersökning som nu gjorts bland eleverna i klass sju till nio i Vansbro, visar att var femte elev utsatts för mobbing, eller deltagit i mobbing.

Var tredje elev har under det senaste året druckit alkohol och dessutom varit berusad.

- Detta är naturligtvis alarmerande, särskilt med tanke på att det är så farligt för unga att dricka alkohol, betonade Håkan Fransson.

Han lyfte fram ett annat problem som enkäten visar och det är att var tredje elev i högstadiet i Vansbro uppger att de inte vet vad föräldrarna tycker om att de dricker.

- Som vuxna måste vi ta ett ansvar och aldrig acceptera att våra barn dricker alkohol, framhöll Håkan Fransson.

Ett ytterst allvarligare problem som också skymtar fram i undersökningen är att det är betydligt fler i gruppen som dricker, som provat på narkotika. Fransson är övertygad om att alkoholen är en väg in i narkotikamissbruk.

- Ingen vill väl att ens barn ska bli narkoman, frågade sig Fransson.

Receptet han föreslår är att hålla en nolltolerans när det gäller alkohol så länge barnen är under 18 år. Vad man som förälder ska göra om barnen dricker i alla fall har han inget riktigt universalrecept för.

- Det måste bli en lösning från fall till fall.

Kommunalrådet Torsten Larsson beklagar att det är så många barn som dricker i Vansbro, men ser undersökningen som en mycket bra plattform för det fortsatta arbetet.