Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engströms superhelg

Efter två nollor i årets inledande STCC-tävlingar var det knappast någon som hade räknat med Tomas Engström i lördagens race på Mantorp.

Annons

Då slog Hondaföraren från Säter till med två tredjeplatser.

– Helt otroligt skönt. Jag vet inte när jag var på pallen i båda racen senast, kanske säsongen 2002, säger Engström.

De flesta höjde på ögonbrynen när Engström körde in som trea, inte bara en, utan två gånger. Själv var han inte lika förvånad.

– Jag har varit med så länge, så jag visste att det kunde bli så här om vi bara hittade rätt med inställningarna. Och nu fick vi verkligen ordning på grejerna, säger Engström.

Går det att konkretisera? Vad var skillnaden nu i jämförelse med årets första tävlingar?

– Förut har vi skruvat och ändrat, men bilen har inte reagerat på justeringarna. Nu lyckades vi hitta en komponent som gjorde att bilen svarade på ändringarna. Vi snackar om ändringar som gör att bilen går två tiondelar snabbare per varv på en två kilometer lång bana, så det är inga stora grejer, men ändå väldigt avgörande i det här mästerskapet som känns tuffare än på länge.

I det första racet startade Engström fyra. Efter en snygg omkörning av Tommy Rustad på fjärde varvet bevakade han tämligen enkelt tredjeplatsen in i mål efter segrande Fredrik Ekblom och Rickard Rydell.

Tredjeplatsen innebar startruta sex i det andra heatet.

– Jag kom i väg bra och tog två bilar direkt. Efter några varv lyckades jag även ta mig förbi Alx Danielsson.

Under de sista fyra varven uppvaktades Engström hårt av Rickard Rydell.

– Däcken tog helt slut och jag fick plocka fram all rutin jag har för att hålla honom bakom mig.

Veteranen Jan "Flash" Nilsson vann (34:e segern i STCC totalt) före Tommy Rustad.

Roger Eriksson hade också en klart godkänd helg på Mantorp och fick med sig poäng från båda heaten. Dala-Järna-föraren hade problem i kvalet och startade först som tia.

– Vi har med oss 18 poäng hem och det får jag vara nöjd med, inte minst med tanke på utgångsläget, säger Roger som slutade fyra och sjua.

En avgörande faktor till att helgen blev så lyckosam var en kanonstart i det första heatet, då Roger var uppe på femteplats redan efter två kurvor.

– Den starten är en grej man lyckas med någon enstaka gång.

Teamchefen i Seat Dealer Team, Tobias Johansson, var inte lika nöjd. Han gick i mål på plats elva och 13 och var bäste privatförare i båda racen, men diskvalificerades sedan för en felaktig bakvinge.

– För mig är det ett helt obegripligt beslut, menar Johansson.

I ett pressmeddelande skriver Seat Dealer Team att bakvingen har suttit på samma bil sedan 2005 och tävlat i STCC de tre senaste säsongerna utan synpunkter från tävlingsledningen.