Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engagerade S-kvinnormöts av stor respekt

–Klubbens medlemmar har mötts av stor respekt. Mariann Nordlöf, under många år aktiv som socialdemokratisk kommunpolitiker och engagerad i kvinnoklubben framhåller detta. Hon gör det inför det 90-årsjubileum S-kvinnor Borlänge firar nu på söndag med besök av förbundsordförande Lena Sommestad,.

Annons

– Det är viktigt att komma med det kvinnliga perspektivet på olika frågor, säger Irma Pelo- Hallqvist, ordförande i jubilerande S-kvinnor i Borlänge med drygt 90 medlemmar.

94 för att vara exakt. Så många är nämligen antalet inbjudningar som skickats ut inför söndagens 90- årsjubileum i Domnarvsgården.

Agnes Söderquist, agitator och kvinnorättskämpe från Västerås hade varit föredragshållare då Borlänge -Domnarvets socialdemokratiska kvinnoklubb bildades den 18 november 1922. Borlänge Socialdemokratiska kvinnoklubb ändrades klubbens namn till 1944 då Borlänge blev stad och år 2000 antogs det nuvarande namnet , S- Kvinnor Borlänge.

Det har funnits tre socialdemokratiska kvinnoklubbar i Borlänge, förutom klubben i Borlänge de numera, sedan länge nedlagda klubbarna i Kvarnsveden och Stora Tuna.

– De mjuka frågorna, barn och gamla, är fortfarande våra viktigaste, säger Irma Pelo- Hallqvist.

Barnkonventionen, att FN-konventionen om barns rätt i samhället efterlevs av kommunen och stödet till Kvinnojouren är några frågor som varit viktiga för kvinnoklubben.

Varannan damernas, fördelningen av platser i nämnder och styrelser, eller representationen i partiet, är en fråga där stora framgångar uppnåtts.

– Det behöver inte diskuteras längre, framhåller Mariann Nordlöf.

– Vi har haft ganska många kvinnor som varit ordförande i Borlänges nämnder, säger Anita Holmstrand, kassör i S-kvinnor Borlänge.

– Om man följer utvecklingen ser man också att vi i kvinnoklubben betytt något, understryker Mariann Nordlöf, tidigare kommunalråd och under många år ansvarig för skola och barnomsorg.

– Det finns ett stort internationellt engagemang i kvinnoklubben, påpekar Anita Holmstrand och nämner arbetet med att hjälpa Etopiens kvinnor, Polenprojektet och stöd till Nicaragua som några exempel.

I kvinnoklubbens månadsmöten deltar i snitt 25 till 30 medlemmar. Utöver mötena har S-kvinnor Borlänge också en livlig verksamhet med bland annat studiecirklar och mer informell samvaro.

När S-kvinnor Borlänge på söndag firar 90-årsjubileum i Domnarvsgården Lena Sommestad, S-kvinnors förbundsordförande sedan augusti 2011, en av de medverkande. Lena Sommestad har varit miljöminister, hon är professor i ekonomisk historia och sedan hösten 2006 ledamot i riksbanksfullmäktige.

Söndagens program omfattar även sång, diktläsning och en kavalkad