Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engagerade S-kvinnormöts av stor respekt

–Klubbens medlemmar har mötts av stor respekt. Mariann Nordlöf, under många år aktiv som socialdemokratisk kommunpolitiker och engagerad i kvinnoklubben framhåller detta. Hon gör det inför det 90-årsjubileum S-kvinnor Borlänge firar nu på söndag med besök av förbundsordförande Lena Sommestad,.

Annons

– Det är viktigt att komma med det kvinnliga perspektivet på olika frågor, säger Irma Pelo- Hallqvist, ordförande i jubilerande S-kvinnor i Borlänge med drygt 90 medlemmar.

94 för att vara exakt. Så många är nämligen antalet inbjudningar som skickats ut inför söndagens 90- årsjubileum i Domnarvsgården.

Agnes Söderquist, agitator och kvinnorättskämpe från Västerås hade varit föredragshållare då Borlänge -Domnarvets socialdemokratiska kvinnoklubb bildades den 18 november 1922. Borlänge Socialdemokratiska kvinnoklubb ändrades klubbens namn till 1944 då Borlänge blev stad och år 2000 antogs det nuvarande namnet , S- Kvinnor Borlänge.

Det har funnits tre socialdemokratiska kvinnoklubbar i Borlänge, förutom klubben i Borlänge de numera, sedan länge nedlagda klubbarna i Kvarnsveden och Stora Tuna.

– De mjuka frågorna, barn och gamla, är fortfarande våra viktigaste, säger Irma Pelo- Hallqvist.

Barnkonventionen, att FN-konventionen om barns rätt i samhället efterlevs av kommunen och stödet till Kvinnojouren är några frågor som varit viktiga för kvinnoklubben.

Varannan damernas, fördelningen av platser i nämnder och styrelser, eller representationen i partiet, är en fråga där stora framgångar uppnåtts.

– Det behöver inte diskuteras längre, framhåller Mariann Nordlöf.

– Vi har haft ganska många kvinnor som varit ordförande i Borlänges nämnder, säger Anita Holmstrand, kassör i S-kvinnor Borlänge.

– Om man följer utvecklingen ser man också att vi i kvinnoklubben betytt något, understryker Mariann Nordlöf, tidigare kommunalråd och under många år ansvarig för skola och barnomsorg.

– Det finns ett stort internationellt engagemang i kvinnoklubben, påpekar Anita Holmstrand och nämner arbetet med att hjälpa Etopiens kvinnor, Polenprojektet och stöd till Nicaragua som några exempel.

I kvinnoklubbens månadsmöten deltar i snitt 25 till 30 medlemmar. Utöver mötena har S-kvinnor Borlänge också en livlig verksamhet med bland annat studiecirklar och mer informell samvaro.

När S-kvinnor Borlänge på söndag firar 90-årsjubileum i Domnarvsgården Lena Sommestad, S-kvinnors förbundsordförande sedan augusti 2011, en av de medverkande. Lena Sommestad har varit miljöminister, hon är professor i ekonomisk historia och sedan hösten 2006 ledamot i riksbanksfullmäktige.

Söndagens program omfattar även sång, diktläsning och en kavalkad