Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engagerad lärare och omtänksam kollega – minnesord över Eva Piscator Hagman

Eva Piscator Hagman, 1941-2021, Hässelby, har avlidit i en ålder av 79 år. Närmast anhöriga är maken Anders Hagman och barnen Sofia och Johan med familjer.

Eva växte upp i Smedjebacken i Dalarna och kom efter studier i Uppsala och lärarexamen till Franska skolan i Stockholm, där hon anställdes som adjunkt i historia och svenska. Hon trivdes och stannade där till sin pensionering.

Många årgångar av tacksamma elever har fått ta del av den djupa kunskap och det starka intresse för sina ämnen, som Eva visade. Plikttrogen och engagerad delade hon frikostigt med sig ur sin fatabur.

Eva var under några år även personalrepresentant i skolans styrelse, där hon med sin osvikliga moraliska kompass och sitt civilkurage var en stor tillgång.

Många vackra minnen dyker upp vid begrundan.

Vid den så kallade gubbskivan, som varje avgångsklass på gymnasiet hade för sina lärare, var Eva den givna medelpunkten. Hon var en utmärkt talare, som utifrån litterära citat fängslade sina åhörare. Hon kryddade också sina tal med episoder ifrån lektioner, vilket gav upphov till många glada skratt och igenkännanden.

Eva var även den omtänksamma kollegan som, när någon hade bekymmer eller sorg, lämnade några blommor, och vid jämna födelsedagar tog hon på sig ansvaret att uppvakta sina arbetskamrater.

Humor, generositet och värme är återkommande ord när vi minns Eva.

Eva fick tyvärr inte möjlighet att någon längre tid njuta som ”friherrinna” efter sin pension, då hon drabbades av sjukdom. Trots det klagade hon aldrig över sin situation.

Då vi en sista gång för cirka ett år sedan träffade Eva var hon märkt av sjukdomen, men ville ändå vara med och minnas de fina stunder av glädje och gemenskap vi hade i skolans kafferum.

Tack för den tid vi fick ha tillsammans! Våra varma tankar går till Evas familj.

Vännerna och kollegerna Kerstin Sundberg, Elisabeth Nerman, Gunilla Malmborn, Ingrid Haugen.