Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energisparare fick silvermedalj

Med LED-lampor och solceller kan man göra vägbelysningen 93 procent energisnålare.
Den idén gav en andraplats på Innovation camp energi i Norge, dit T2:orna på Martin Koch-gymnasiet begett sig för att tävla.

Ung företagsamhet i Dalarna och dess motsvarighet i norska Hedmark, valde ut 18 kvartetter till årets Innovation camp som hölls i Hamar. Uppdraget var att lösa en uppgift på temat energi. Grupperna fick tre timmar på sig.

De svenska deltagarna kom från Mora och Hedemora. Bäst lyckades Gustav Flodmark, Andreas Goodholm, Simon Larsson och Markus Svensson från Martin Koch-gymnasiet.

Bland tre möjliga uppgifter valde de att ta sig an framtidens vägbelysning – en idé som ska kunna förverkligas år 2050.

– Vi började med att brainstorma och låta idéerna flöda, vi skrev ner allt vi kom på, berättar Andreas Goodholm.

Till sin hjälp hade de internet och en expertpanel dit de kunde vända sig med frågor.

– Kvicksilverlamporna blir väldigt varma, så mycket energi går åt bara till att värma upp lampan, säger Gustav Flodmark.

Den första åtgärden blev därför att byta till energisnål LED-belysning, som innehåller kraftfulla lysdioder.

– De lyser upp lika mycket men behöver bara en tiondel så mycket el, säger Andreas Goodholm.

Genom att samtidigt förse varje lyktstolpe med solceller, skulle även LED-belysningen kunna minska förbrukningen av kraftverks-el med en tredjedel.

– Då skulle man spara 93 procent totalt, säger Gustav Flodmark.

Den norska juryn bedömde också presentationen från varje grupp. Andreas Goodholm berättar att de var i stort sett var färdiga 45 minuter före tidsgränsen. Det fanns alltså en stund till att slipa på detaljerna.

Den norska gruppen som vann hade också valt uppgiften med vägbelysning.

– De hade satt magneter under asfalten och magneter under bilen för att på så sätt skapa energi, berättar Gustav Flodmark.

Men en andraplats i Innovation camp energi är Hedemoraeleverna nöjda med. Det var en lärorik tävling, kreativt utmanande som ställde krav på samarbete och att kunna hålla en deadline.