Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energiskt på Liljan

Mycket energi när The Durango Riot och Royal Republic spelar på rockklubben Liljan. Båda spelningarna får godkänt.

Annons

The Durango Riot är ett sympatiskt fyramannastarkt energiknippe som är enkelt att gilla. Framför allt är sångaren Fred Andersson bandets definitiva styrka, vars röst växer ännu mer live än i inspelat format. Musikaliskt spretar det åt alla håll och kanter, och det hoppas hej vilt mellan stadig 70-talsrock, larmig Seattlegrunge och energisk punk – toppat av en och annan latino - och cowboyton. I slutändan blir detta dock mer förvirrande än intressant. Personligen hade jag gärna sett att de smalnade av inspirationsramarna för att få det hållbart ända in i mål.

Malmökvartetten Royal Republic har sedan debuten We are the royal, som släpptes 2009, klättrat relativt snabbt på karriärsstegen och har bland annat rönt stora framgångar på MTV och spelat på ordentliga festivalbjässar ute i Europa.

Att bandet är fyra rejält sammansvetsade herrar märks tydligt i Borlänge under fredagskvällen då utförandet är snudd på prickfritt. Royal Republics åka-bil-riff sitter som handen i handsken, energin är närmast beundransvärd och hela lokalen blir ett stort party.

Tyvärr stannar festen av en bit in i setet, och det blir kännbart att materialet inte riktigt håller hela vägen. Topparna är skyhöga, men det blir lite för många sorkdödare där i mellan. Mot slutet, när utmärkta Underwear och Tommy Gun firas av, höjs återigen pulsen – och bandet visar upp sig från sin allra bästa sida.

Huvudintrycket är dock att spelningen gott och väl hade kunnat kortats ned med en sisådär tjugo minuter. Den fjärde hästen i betygsstallet är på grund av detta nära att ryka, men tack vare bandets bitvis monumentala överkörning får den snällt stå kvar.