Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Endast tio tog sig i mål

/
  • På raksträckan vid start och mål var det medvind och här kunde åkarna komma upp i en hastighet av 60 kilometer i timmen.
  • Arrangören Christian van Dartel berättar att tävlingen i Falun skulle ha varit säsongens fjärde world cup-tävling, men att det blev den andra på grund av inställda tävlingar.
  • Lars Henriksson från Stockholm Speed skaters avbröt loppet efter fyra varv och ser helgens åkande mest som en förberedelse inför nästa helgs Maraton-SM.

Blåst och snö gjorde att lördagens Grand Prix-tävling på skridskor blev extra tuff.
Endast tio åkare tog sig i mål.
– Men isläget på banan är väldigt bra. Utanför banan ska man inte vara, det är livsfarligt, informerar arrangören Christian van Dartel under loppet.

Annons

Omkring 80 elitskridskoåkare, främst holländare, kämpade på lördagen på Runn i en Grand Prix-tävling som ingår i World cup.

Tävlingen avgjordes på en åtta kilometer lång rundbana vid Hälsinggårdsbryggorna i Falun.

På grund av det annalkande snöovädret tidigarelades starten av tävlingen, men det var inte det enda vädermässiga som utmanade åkarna. Det blåste omkring 15 sekundmetrar.

– Det är tuffa förhållanden. Här är det verkligen endast den bästa som kan vinna, säger arrangören Christian van Dartel.

Efter loppet kunde han konstatera att endast tio av åkarna klarade att ta sig i mål.

För kvinnorna var det tio mils åkning som gällde, något som tog cirka tre timmar för de snabbaste, medan männen skulle åka 15 mil och det tog omkring fyra timmar för de snabbaste.

Arrangörerna hade lagt ned många timmar på att få till en säker is.

– Det gäller att få bort snön på en gång och ploga brett. Isen är förvånansvärt bra. På banan är isen 25 centimeter tjock men runtomkring är den jättedålig, berättar van Dartel.

Lars Henriksson från Stockholm Speed skaters bröt efter fyra varv.

– Men jag visste redan innan att jag inte skulle vara med ända i mål. Det blir extremt när holländarna är med och det är kul att vara med när de allra bästa åker. Jag hade kunnat åka alla rundor men då hade jag blivit varvad, förklarar Lars Henriksson som såg tävlingen som en förberedelse inför nästa helgs Maraton-SM i sporten.

Annons