Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En visionär och vän med stor gästfrihet – Minnesord över Björn Åkerblom

Civilingenjör Björn Åkerblom, Falun, har som tidigare meddelats stilla somnat in. Närmast anhöriga är Kerstin, hans älskade fru och bästa vän och hans son Henrik med fru Lisa samt barnbarnen Anders och Axel.

Visionären och samlaren Björn var full av entreprenörsanda, stil och smak och framför allt hade han en utomordentlig känsla för konst, goda viner och framgångsrika investeringar i såväl aktier som i olika projekt, främst reinvesteringar i bostadsfastigheter.

Vi har följt Björn alltsedan ”Bejertiden” under hans livsresa med Kerstin. En höstkväll brann bastuhuset på Botäkt ner. I väntan på brandkåren försåg Björn oss mycket oroliga vänner med vattenhinkar. Själv visionerade han, inte ett dugg orolig, om hur det nya huset skulle se ut.

Tillsammans har vi bland annat seglat i Stockholms skärgård och spelat bridge samt golf. Med hjälp av bridgekassan har vi gjort resor till Spanien, Portugal, Ungern och Island. Vår känsla är att trots alla våra resor och alla de övriga, som Björn och Kerstin gjorde över hela jorden, var Björns mantra ”borta bra men hemma bäst”. Så länge krafterna fanns kvar bjöd han alltid sin Kerstin frukost på sängen. På Botäkt och Piltarvet var vinkällaren välfylld, skafferiet aldrig tomt – ej heller ladan. Vi vet att han njöt av sitt vackra hem och gärna såg till att vi också gjorde det. Här bjöds en stor gästfrihet och vi fick vara med om många glada fester med tävlingar, lekar och vinprovningar, det senare inte så konstigt då Björn under många år hade förtroendeposter inom Munskänkarna. Att ta ett dopp vid Piltarvets strand, att hitta kantareller och att ge sig ut på Varpan för att fiska kräftor och senare inmundiga dessa är för oss härliga bestående minnen.

Den 20 juli skulle Björn ha fyllt 85 år. Det är den enda fest som Björn missar.

Våra varmaste tankar går till Kerstin och Henrik med familj.

Monica och Pelle Edebo