Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vertikal upplevelse på galleri Fridhem

I dag öppnar en ny utställning på Galleri Fridhem. Göran Hedeberg och Gunilla Alfredsson gör gemensam sak, även fast de tycker att det finns få likheter i deras bilder.
– Men likheten kanske blir i kontrasten, funderar Gunilla Alfredsson.

De har aldrig ställt ut tillsammans tidigare.

– Men det är kul att göra något ihop, trots att vi har olika språk. Därför kallar vi utställningen för en vertikal upplevelse, berättar Göran Hedberg som har vattnet som tema för sina målningar.

Förut var det stenar och i ett pågående projekt är det ljus.

– Jag plåtade rätt ner i en kanal i Amsterdam, kameran är det enda som kan frysa vattnet, säger han.

De abstrakta formerna som uppstod i bilderna har han använt som modell till sina målningar.

– Det blir väldigt organiska former, tycker Göran Hedberg och pekar ut detaljer i tavlan som han tycker liknar olika djur.

Han har också gjort akvareller på riktigt blött papper, så att tavlan i princip har målat sig själv.

– Jag har bara vaggat den framåt tillbaka.

Med ett blått pigment liknar bilden – just det, vatten.

Göran Hedberg har också gjort en hyllning till Stjärnsund i form av åtta fotografier.

– Jag är ju gammal fotograf, fast jag har nästan inte plåtat på tio år.

Han kommer att lämna orten eftersom han fått ett uppdrag som samordnare för ett kulturhus i Motala. Ett svårt beslut, för han har trivts väldigt bra i Stjärnsund.

– Det var som att ta ett steg rätt ut i det okända, jag hade inte ens sett lägenheten som jag ska bo i, berättar han.

Fast den visade sig ligga i en brukslänga på en ö i Göta Kanal, så det finns vissa likheter med Stjärnsund, tycker Göran Hedberg.

I stället för vatten har Gunilla Alfredsson snarare haft jord och himmel som tema för sina målningar. Även hon intresserar sig för det abstrakta.

– Likaväl som flöden, grundfundamenten i tillvaron fascinerar mig också mycket, säger hon.

Gunilla Alfredsson berättar att hon försöker åskådliggöra olika stämningar i bilderna. Hon använder sig av såväl spiralformer som gamla egyptiska blomstermönster. Ofta finns även hjärtan med i tavlorna.

Mellan klockan 15.00–17.00 är det vernissage. Utställningen pågår sedan fram till den 25 oktober. Gunilla Alfredsson räknar till ett 40-tal bilder, så det kommer att finnas en hel del att titta på.

– I princip finns det 16 väggar att hänga tavlor på i galleriet, säger Göran Hedberg.

Han kommer att vara kvar i gallerigruppen och i Fridhems styrelse ett tag till, även fast han flyttar till Östergötland. Gallerigruppen har målat väggarna vita och skaffat spotlights. Galleri Fridhem börjar etableras som en av kommunens konstlokaler. Numera har galleriet utbyte med konstnärer från flera av Sveriges hörn.