Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En världsmästare från Hedemora

Förra veckan spelades världsmästerskapen i rullstolsinnebandy i Tjeckien. Fem länder deltog. Belgien, Holland, Tyskland, Tjeckien och Sverige.

Det svenska landslaget tog sig obesegrade igenom alla de sex matcherna. Och i finalen mötte de värdlaget Tjeckien. Det blev en spännande match med glädjande utgång.

- Först låg vi under med 2-1, berättar Christian Hedberg. Men i andra perioden hämtade vi upp. Och sedan vann vi med 6-2.

Christian har bara spelat innebandy i två och ett halvt år. Innan dess var det mest bergsklättring som gällde. Men efter en klättringsolycka är Christian förlamad från midjan och neråt och hittar nu nya sätt att röra på sig.

- Det är viktigt att jag rör på mig och håller igång för att slippa smärtor, berättar han. Och det är lättast att hålla igång om man tränar organiserat. Därför sökte han någon lagsport att ägna sig åt. Tråkigt nog är det svårt att hitta.

- Trots att det bor många rullstolsburna häromkring är det är svårt att få ihop lag, säger han. Det beror på att de flesta rullstolsburna har olika skadenivåer. Spelar jag med någon som är förlamad från bröstet, då spelar vi inte på samma villkor.

- Jag ville egentligen börja spela kälkhockey, fortsätter han, men det fanns ingenstans i närheten att göra det. Då var det att åka till Stockholm och träna en gång i veckan, och det har jag varken tid eller råd till. Så då började jag med innebandy istället, som fanns i Falun. Det är inte lika långt att åka.

Så det blev innebandy, som tidvis kan vara en riktigt tuff sport.

- Ni har kanske sett Köping Hillbillies, jämför Christian. Det smäller nästan lika mycket i innebandy.

Till innebandyn har Christian en speciell rullstol som är byggd för att kunna svänga snabbt och hålla för ordentliga stötar. I den sitter han ordentligt fastspänd för att inte falla ur och skada sig.

- En av fördelarna och nackdelarna med att inte ha någon känsel i benen, är att man inte känner om man gör sig illa i spelet, säger han med ett leende. Först efter matchen kan man upptäcka att man är alldeles blå om benen.

Trots tacklingar har innebandyn hittills gått riktigt bra för Christian. Normalt spelar han seriespel med IBF Falun, men är nu också med i det svenska landslaget som kan titulera sig världsmästare.

- Det känns skitbra! Det var väldigt stort att få sitta där i Sverigekläderna och höra nationalsången. Det bara krusade sig på armarna! Jag förstår att de gråter på OS.

Fakta: Christian Hedberg

Ålder: 28 år, blir 29 i höst

Bor: I Hedemora

Gör: Arbetar deltid hos Elon

Familj: Fru och ett barn.

Fritidsintressen: Innebandy, klättring, cykling, kajakpaddling och trädgårdsskötsel. "Jag gör nog väldigt mycket".