Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vänskap som fortfarande växer

/
  • Ung-redaktionens Anna Lindberg träffade Filip & Fredrik på ett hotellrum i Stockholm.
  • Radarparet Filip och Fredrik lärde känna varandra på Aftonbladet. Fredrik upplevde först Filip som ett hot, men det dröjde inte länge innan de unga journalisterna fann varandra.

Radarparet Filip och Fredrik lärde känna varandra på Aftonbladet 1996 och har sedan dess gjort en mängd tv-produktioner tillsammans. Efter succén NittiLeaks påbörjas nu inspelningarna av deras nya tv-program och i sommar gästar de Peace & Love. Efter 15 år av vänskap och samarbete är humorduon starkare än någonsin.
– Vi kan fortfarande överraska varandra, berättar Filip Hammar.

Annons

När vi kommer in i hotellrummet sitter Filip Hammar och Fredrik Wikingsson på golvet med en mikrofon mellan sig och för en vild diskussion om kokain. De håller på att spela in sin podcast som de gör i samarbete med Aftonbladet varje vecka.

Filip, som bor i USA, tror att podcasten föddes tack vare att han och Fredrik bor så långt ifrån varandra.

– Den är en något mer redigerad version av ett väldigt vanligt Filip och Fredrik-samtal, säger han.

Nu ska radarparet ut och resa, både i Sverige och i utlandet, för att spela in sitt nya tv-program som fortfarande är hemligt. De avslöjar dock att programmet, som kommer att sändas i vinter, är ett upptäcktsresandeprogram.

– Gillade man Grattis världen så tror vi att man kommer gilla det här också. De har båda samma oförutsedda magi, säger Fredrik.

Filip är sedan ett par år tillbaka bosatt i USA, framför allt för att han alltid har velat bo där, men också för att försöka slå sig in på den amerikanska tv-marknaden. Han beskriver sitt bostadsområde, det kändistäta Los Feliz som gränsar med Hollywood, som ett roligt och blandat sådant.

– Jag bor granne med skådespelerskan Katherine Heigl, mina andra grannar är filosofiprofessorer och snett mittemot mig bor killen som skrev Paranormal Activity.

I Filip och Fredriks hyllade tv-program NittiLeaks, som sänds på Kanal 5, behandlar de 90-talet år för år. Idén föddes i samband med årskrönikan om år 2010 som duon gjorde i vintras; de ansåg att det fanns mycket kvar att berätta om 90-talets Sverige och ville därför ta sig an årtiondet då de själva växte upp.

I programmet visas klipp från decenniet, men de menar att det är svårt att stoltsera med exklusiva klipp i tv nu för tiden, då de flesta redan finns ute på nätet.

– Jag tror att vi ser slutet på den här typen av klipp-tv snart, för det kommer inte att gå. Det här var nog sista gången vi gör det, säger Fredrik.

Filip och Fredrik kan känna en bitterhet över att programmen som de har ansträngt sig mest med oftast har minst tittare. Grattis världen, som var deras mest krävande program, har också sämst tittarsiffror medan Vem kan slå Filip och Fredrik, som inte ens är deras produktion, har överlägset flest tittare.

– Men huvudsaken är att man är nöjd själv. Man får passa sig för att definiera framgång utefter hur många som konsumerar det. Då är man en idiot, säger Filip.

Filip och Fredrik träffades för första gången sommaren 1996 på Aftonbladets nöjesredaktion, där de båda arbetade som skribenter. Fredrik hade varit där sommaren innan och när han kom tillbaka upplevde han Filip, som kallades för den nye Wikingsson, som ett hot.

– Jag kände att han var den där smilfinken som bara smörade för alla chefer hela tiden, säger Fredrik.

Det dröjde dock inte länge innan de unga journalisterna fann varandra. Deras vänskap utvecklades ännu mer när de senare samma år bilade genom USA tillsammans.

– Det är nog inte en så stor skillnad på vårt möte och en kärlekshistoria. Att fascineras av liknande saker är den största beståndsdelen i vår vänskap. Vi tyckte att det var kul att prata om rockstjärnor som har knarkat mycket redan 1996, säger Filip.

USA-resan blev en pilgrimsfärd till alla ställen som de var fascinerade av; de besökte bland annat Bill Clintons hemstad och Graceland. I New York gick killarna till en bar, B-bar, som Per Bjurman på Aftonbladet hade rekommenderat.

– Jag minns hur vi gick och letade efter B-bar och när vi kom fram tänkte vi: Det kan inte vara det här, för det var så jävla sunkigt. Per var alltid fantastiskt snäll och inbjudande mot oss. Vi knäböjde för honom, han var Borlänge-Messias, säger Fredrik.

Efter ett tag började de bästa vännerna skriva artiklar tillsammans, och de kände snart att samarbetet skulle kunna leda till tv-reportage också. År 2000 gjorde de sin tv-debut som bisittare hos Christer Ulfbåge i det direktsända Hello Sydney, något som blev en stor katastrof i mångas ögon.

– Christer Ulfbåge var en man vars ackumulerade förtroende hos svenska folket höll på att braka ihop. Vi hade ett möte med Eva Hamilton som frågade: Tycker ni att vi ska ta bort dem? och Ulfbåge svarade: Ja, jag vet inte, berättar Filip.

Sedan dess har Filip och Fredrik gjort ett stort antal tv-produktioner, där de minst sagt har visat sin orädsla för att vara nyskapande och testa annorlunda saker. Ursäkta röran! (Vi bygger om), som de gjorde år 2002, stoppades efter bara fyra program på grund av anmälningar till granskningsnämnden.

– Om det hade blivit en andra säsong hade vi nog gjort vissa övertramp som folk inte hade kunnat förlåta, säger Fredrik.

I ett avsnitt av Boston Tea Party testade Fredrik att äta sin egen skinka i samband med en diskussion om kannibalism. Han åtog sig uppdraget för att ingen hade gjort det tidigare och så var han nyfiken på vad det skulle smaka.

– Det smakade selleri och sushi. Jag hade dock aldrig gjort det om vi inte hade haft en Boston Tea Party-inramning. Man kan linda in det tokiga inslaget i något slags kvasivetenskapligt sammanhang för att krydda till diskussionen.

Filip och Fredrik har träffat många världskändisar och för ett par år sedan intervjuade de Marilyn Manson i det direktsända programmet Söndagsparty. Trots att intervjun havererade med en full och hög Manson i soffan, minns de ögonblicket med värme.

– Vi var tvungna att anpassa oss efter hans påverkade tillstånd, och sådana intervjuer är roligare än om det kommer in en supertrevlig, polerad Sex and the city-människa, säger Filip.

Duon har kämpat väldigt hårt för att ta sig dit de är i dag och understryker att det inte finns några genvägar. De känner sig väldigt privilegierade över att få göra vilka program de vill och dessutom tillsammans.

– Vi kompletterar varandra för att vi fortfarande kan överraska varandra. Det finns något som fortfarande växer, säger Filip.

Annons