Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vandring på kyrkogården

Närmare 60 personer deltog i kyrkogårdsvandringen i Bjursås som leddes av Per Pettersson.
– Ska man veta något om en bygd ska man gå på en kyrkogård, säger Ingrid Eklund.

Annons

Per Pettersson gjorde stora ögon när han fick se hur många som slöt upp för att gå kyrkogårdsvandringen.

"Så här mycket fôlk har det inte varit i kyrka sen i missommar", hörs en stämma säga.

Kyrkogårdsvandringen vandringen tog sin start i dåtiden med berättelser om olika personer som ligger begravda på kyrkogården i Bjursås och den slutade i framtiden då Per Petterson berättade om planerna på att bygga ut kyrkogården.

– Vi planerar att bygga ut kyrkogården nästa år, inte för att det är ett akut behov utan för att vara ligga lite före och förbereda med lite häckar och gångar och sådant så att det inte ser så kalt och tråkigt ut när det är dags att ta den i bruk. Göra det lite ombonat, säger Pettersson.

Efter vandringen fick deltagarna ta del av planen för utbyggnaden och komma med synpunkter.

– Vi ska börja med ytterkanterna och sedan en väg rakt igenom. Det vi vet blir en brist på först är de så kallade askgravarna, där behöver vi fler platser inom en relativt snar framtid. Så askgravplatsen kommer vi att göra i ordning först, säger Pettersson.

Någonstans mellan 40 och 50 personer per år begravs på kyrkogården i Bjursås.

Inför vandringen hade han tagit fram fakta och uppgifter om 15 olika personer som på något sätt gjort avtryck i socknens historia. Vandringen tog sin start vid Axel Ludvig Tidstrands grav, mannen som 1895 bildade Falu Yllefabrik och Tidstrands. Petterson berättade också om Dora Lindgren, operasångerskan som hade världen som arbetsfällt och som startade en sångskola i Chicago.

– Annars är det ju mest gubbar som omnämns, men Dora Lindgren är ju outstanding internationellt sett, säger Per Pettersson.