Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En uppfinning ABB inte vill visa upp ännu

Den får heta brytare i dagligt tal men är egentligen ett system av funktioner i samspel.
Helt kort är det så Björn Jacobson, utvecklingschef på ABB:s hvdc-enhet i Ludvika, vill presentera den innovation som han och hans kollegor hoppas ska ge stora konkurrensfördelar gentemot Siemens och Alstom.

– Det känns bra och är viktigt att vi kan lansera den här produkten just nu eftersom Tyskland planerar för flera nya linjer med överföring av vindkraft till havs och andra länder i Europa är på gång.

ABB har tagit patent på både komponenter och system inför lanseringen av sina brytare för högspänd likström.

– Det är klart att vi vill hålla oss före konkurrenterna, det är ju liksom vitsen med ett patent, säger Jacobson med ett leende i triumf.

Och ABB är angeläget om att hålla konstruktionen för sig själv så länge och det är inte tal om att tidningens fotograf ska få ta en bild på skapelsen.

ABB är alltså först med den här typen av brytare?

– Åtminstone när det gäller snabbhet, låga förluster och att de kan användas vid full spänning, svarar Jacobson.

Ingenjörskunnande i Sverige och Schweiz ligger bakom genombrottet.

– Här i Ludvika är vi cirka 20 personer som har varit involverade i projektet.

Anders Blomberg är projektledare för närvarande och uppger att brytarsystemet är ett samspel mellan mekanik och kraftelektronik.

Än återstår en hel del utvecklingsarbete och tester men Björn Jacobson hävdar att man ganska snart ska kunna ta en order på en prototyp.

– Just nu är det mycket handarbete men med tiden ska tillverkningen effektiviseras.