Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En trygghet om skolan bevaras"

Det var i mitten av juni som 17 personer överklagade kommunfullmäktiges beslut att avslå medborgarförslaget

Annons

Förslaget lyder i sin helhet:

"Invånarna i Islingby har i medborgarförslag protesterat mot att Islingby gamla skola ska rivas. VI har förslagit att denna gamla värdefulla arkitektoniskt formade byggnad ska bevaras och användas.

Kommunen säger att den har sökt företag som skulle använda den till kontor och administrativ byggnad, men någon redovisning har inte presenterats.

Vi anser att arbetet med att finna en köpare ska fortsätta. Borlänge är en expanderande kommun och företag söker lokaler för sin verksamhet till rimliga kostnader. Kommunen kan erbjuda denna byggnad till en symbolisk summa och undvika rivningskostnader på miljonbelopp.

För stadsdelen Islingby kan det vara en trygghet om skolan bevaras. Ett bevis för framtid för området. Flera nya egna hem har under senare tid byggts i Islingby, andra har renoverats. Kommunen har därför ett ansvar för framtiden i Islingby.

Medborgarförslaget som lämnats till kommunfullmäktige anger att bevarande av skolan har en avgjord hög dignitet. Det visar Islingbybornas vilja att vara med i utvecklingen av sin bostadsmiljö. Detta är närdemokrati i sin bästa form

Nedsmutsningen av Islingby för mer än 40 år sedan finns inte i dag. Därmed ska utvecklingen för bostadsområdet bli positiv.

Bevarandet av Islingby skola är ett led i denna process. Vi vädjar till länsstyrelsen och förvaltningsrätten att stödja oss i detta arbete och underkänna kommunfullmäktiges beslut."