Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tredjedel har dolda bisysslor

Kollen över de anställdas bisysslor i landstinget är usel. Det menar landstingets egna revisorer som låtit granska saken. De vill att ledningen skärper kontrollen.
– Vi måste ta tag i detta, lovar landstingsråd Ingalill Persson (S).

Landstingets revisorer har låtit internationella revisionsfirman Deloitte granska omfattningen av bisysslor bland de landstingsanställda.

Resultatet visar att en tredjedel av de 80 anställda som granskats i ett stickprov ägde eller styrde över ett eller flera bolag. Detta utan att de anmält något om detta till sin arbetsgivare, så som reglerna klart säger att de ska göra.

– Så här ska vi inte ha det. I några fall hade anställda även fakturerat landstinget. Frågan är synnerligen viktig i dagsläget när vårdanställda alltmer bildar egna vårdbolag. Vi måste helt enkelt få bättre kontroll på förekomsten av bisysslor, säger Ingalill Persson (S).

Revisorerna konstaterar att landstinget egna regler för bisysslor uppfyller lagens alla krav. Problemet är att reglerna inte följs.

I dag har endast 12 anställda rapporterat en bisyssla som man ska. Detta av drygt 8 400 anställda. Granskarna konstaterar att det är ett anmärkningsvärt litet antal som gjort rätt.

Stickprovet visar att 24 av de 80 granskade personerna äger eller styr totalt 29 företag. Sex av dessa 29 bolag har dessutom fakturerat landstinget.

* Ett flertal fakturor avsåg inköp av diesel till ett värde av totalt 730 000 kronor.

* Två fakturor avsåg utfört läkararbete - totalt 40 000 kronor.

* En faktura avsåg publiceringskostnad för en artikel.

* En faktura avsåg årsavgiften i en ekonomisk förening.

Granskarna betonar i sin rapport att inga oegentligheter har påträffats i den vidare granskningen av fakturorna.

– Och det är bra att det inte är så. Men vi måste skärpa riktlinjerna och se till att de följs bättre. Vi måste veta vilka som har bisysslor, säger Ingalill Persson.

Landstinget revisorer konstaterar att situationen i värsta fall leda till allvarliga legitimitetsskador för landstinget som organisation. Bland annat kan jävsituationer inträffa, jäv som landstingets ledning inte har en aning om.

– Vi vill se en bättre öppenhet och ärlighet. Risken i extremfallet är att en enskild anställd konkurrerar med den egna verksamheten och hamnar i olika jävsituationer, säger revisorernas ordförande Carl-Erik Nyström (C).

Landstingets revisorer har inget emot själva företeelsen bisysslor.

– Bisysslor i sig inte är något negativt. Det kan vara utvecklande såväl som bra för den enskilde och landstinget. Ny kunskap kan tillföras verksamheten. Men detta måste redovisas bättre, öppet och ärligt. Redovisningen måste bli komplett, säger landstingsrevisorernas ordförande Carl-Erik Nyström (C).

Revisorerna bedömer bristerna så allvarliga att de redan beslutat genomföra en granskning av hur landstingsstyrelsen kommer agera i frågan.