Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En trädgårdsmästare full av idéer

I det egna företaget får hon utlopp för sin passion för trädgård och blommor.
Helena Carlsson delar också med sig av sin kunskap genom olika kurser.
Som nybliven trädgårdsägare har hon dock fullt sjå att leva som hon lär.

Det är full aktivitet på det lilla altangolvet. Krukor trängs med trädgårdsredskap och olika former av växter. Helena Carlsson, verksam i det egna företaget Trädgårdslycka, har inte flyttat in i huset än men det hindrar henne inte från att göra sig hemmastadd i trädgården.

– Jag är jätteivrig att komma i gång och har en massa idéer. Men man råder ju kunderna att vänta med att anlägga trädgården i minst ett år efter att man har flyttat in så jag får väl göra det själv också, säger Helena.

Falubon Helena Carlsson är florist från början, men hon kände att hon ville ha nya utmaningar och gick trädgårdsmästarprogrammet på Gävle högskola. Företaget Trädgårdslycka startades 2010.

– Jag funderade mycket under utbildningen vad jag skulle göra. Ett eget företag kändes rätt för då får man bestämma själv. Det är ett fantastiskt sätt att få jobba med sitt intresse, förklarar hon.

I dag rymmer företaget tjänster som beskärning, trädgårdsplanering, anläggning och rådgivning.

– Det är mycket variation, ingen dag är den andra lik. Med de olika tjänsterna har jag täckning större delen av året, berättar Helena och tillägger att hon är timanställd som florist i en handelsträdgård vissa delar av året.

Helena håller även föredrag och arrangerar kurser i exempelvis betonggjuteri, trädgårdsdesign och blombindning.

Nästkommande kurs blir en i kransbindning. På utbildningarna vill Helena gärna ha några färdiga exempel att visa för deltagarna, därav den kreativa röran på uteplatsen. Några kransar är färdiga och lyser av höstens färger, bland annat gulröda lönnlöv och brandgula rönnbär, andra är under produktion.

– Jag vill ha några olika sorter för vi har ju olika smak. På kurserna vill jag förmedla att man inte behöver köpa allt, det finns mycket fint i skog och mark.

Helena använder till exempel gärna mossa, men hon uppmanar till försiktighet då en del mossor är fridlysta.

– Det sägs ju att vi här uppe egentligen skulle ha mossmattor i stället för gräsmattor för mossan trivs bättre, förklarar Helena och börjar göra ett hjärta av mossa.

– De små kan man ha på dörren. De större måste ligga ner, de fungerar bra som bordsdekoration på fest, tipsar Helena.

Det är inte det enda tipset som hon ger. Helena sprudlar av idéer och berättar att trädgård är trendigt för tillfället.

– Jag tror det kommer att hålla i sig tack vare tv och tidningar. Mina kunder är allt ifrån barnfamiljer med nybyggda hus till pensionärer som vill bo kvar i sitt hus men behöver tips på hur trädgården kan bli mer lättskött och estetiskt tilltalande. Trädgård passar ju alla, det kan vara alltifrån en plantering i en kruka till en stor anlagd trädgård.

Efter att ha odlat lägenhetens uteplats full har nu Helena en egen trädgård för första gången, men kan hon verkligen bo in sig först innan hon börjar fixa med trädgården?

Ett land mot en husvägg ser väldigt nyanlagd ut. Här och där ligger små jordhögar i gräsmattan.

– Ja, jag har börjat där lite. Det är perenner, erkänner Helena och skrattar.

– Blommor och trädgård, jag kan inte vara utan det, konstaterar hon.