Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tiondel ute(s)luts

Hela 53 medlemmar i Falu arbetarekommun har strukits ur medlemsregistret. Detta eftersom inte betalt några medlemsavgifter för vare sig 2011 eller 2012.
I ett slag försvann därmed en tiondel av medlemmarna i Falun.
Bland de uteslutna finns Ashti Azrafshan, som är en av Socialdemokraternas ledamöter i kommunfullmäktige.

– Vi ska givetvis prata med Ashti om saken, säger kommunalrådet Susanne Norberg (S).

Ashti Azrafshan, 21, är ansedd som en av Socialdemokraternas verkliga framtidsnamn inom Falupolitiken, och stod så högt upp som på en sjätteplats på valsedeln till kommunfullmäktige vid valet 2010.

Men nu visar det sig alltså att hon inte betalat in någon medlemsavgift till partiet, varken 2011 eller 2012.

Hon finns därför med på den lista över 53 uteslutna medlemmar, som Hans Hjorth från Falu arbetarekommun tidigare i veckan skickade med som bilaga till ett brev, vilket gick ut till samtliga ordförande i Faluns olika S-föreningar och de olika valberedningarnas ordförande.

– Det ligger inga enskilda beslut bakom uteslutningarna, utan det sker med automatik. Partistyrelsens kansli uppdaterar med jämna mellanrum datalistorna över vilka medlemmar som betalat sina avgifter eller inte. Det gjordes den 18 september. De som inte betalat stryks ur medlemsregistret, säger Hans Hjorth.

Hur ser du på att en av de uteslutna medlemmarna är ledamot av kommunfullmäktige?

– Från arbetarekommunens sida gör vi inget åt det hela. En fullmäktigeledamot tillsätts vid allmänna val. Det blir gruppledarna som får ta tag i den saken, säger Hans Hjorth.

Ashi Azrafshan studerar sedan en tid tillbaka i Stockholm, men är fortsatt skriven i Falun. På grund av sina studier har hon dock missat flertalet fullmäktigesammanträden.

– Tyvärr har hon inte kunnat medverka i den utsträckning hon själv hade hoppats på, men vi har bra ersättare som går in i hennes ställe. Men vi ska givetvis prata med Ashti om varför hon inte betalat sina medlemsavgifter. Det kan ligga flera orsaker bakom detta och det ska vi reda ut med henne, säger Susanne Norberg och fortsätter:

– Även om hon är utesluten ur partiet just nu, kan hon snabbt vara tillbaka.

Men att tappa 53 medlemmar på en och samma gång är ett hårt slag för Socialdemokraterna i Falun. Enligt Hans Hjorths egna beräkningar handlar det om ungefär en tiondel av medlemmarna.

Redan i juli skickades en lista ut till de olika S-ordförandena över de medlemmar som var i riskzonen då. En ny lista med samma innehåll skickades ut i början på september.

Men trots att många lagt ner tid och energi på att försöka få kontakt med medlemmarna som riskerade uteslutning, så försvinner alltså 53 medlemmar.

– Folk lämnar partiet av olika anledningar, konstaterar Hans Hjorth.

I sitt brev skriver Hjorth att det kommer att krävas mycket arbete för att kunna rekrytera nya medlemmar - och för att behålla dem som partiet har kvar.

Fotnot: DT har sökt Ashti Azrafshan för en kommentar, men hon har inte kunnat nås.