Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tidresa på Stora Skedvis hembygdsgård

Året är 1912. På Nirsgården i Stora Skedvi är det tvättdag. Men husmor på gården är klen och pigan Sofia har vänt sig till Anna-Greta som tar sina barn med sig och kommer till undsättning.
Under onsdagen besökte tredjeklassare från Kungsgårdsskolan Stora Skedvis hembygdsgård där de gjorde en tidsresa 100 år tillbaka i tiden.

Alla barn har fått ett nytt och tidsenligt namn, flickorna har hucklen på huvudet, pojkarna kepsar av gammaldags snitt. De är inte längre barn som tittar på tv, spelar dataspel och sms:ar på mobilen år 2012, utan lever i en tid då den tekniska utvecklingen fortfarande låg i sin linda och alla, vuxna som barn, var tvungna att arbeta.

I dag innebär tvätt av kläder att man slänger in plaggen i en maskin, trycker på en knapp, väntar en stund och vips är kläderna rena. De hängs upp, möjligen tumlas, är det nödvändigt stryks kläderna innan de används.

För 100 år sedan såg det annorlunda ut, att tvätta var en syssla som krävde stora arbetsinsater och tung arbete. Och Kungsgårdseleverna fick prova på hela processen under onsdagesförmiddagen, från att hugga ved, hämta vatten från älven, elda i tvättgrytan för att värma vattnet, gnugga plaggen med såpa på tvättbräda, till att stryka, mangla och krusa örngott på gammaldags vis.

– Det här är en tidsresepedagogik som utvecklades på Jamtli i Östersund 1991. Eleverna lär sig nutidshistoria genom att uppleva den. När man arbetar praktiskt stannar minnena i kroppen, berättar Karin Hästö som för dagen intagit rollen som mamma Anna-Greta.

Entusiasmen bland barnen är stor, och de lever sig in i sina nya roller. Det är en solig, om än blåsig septemberdag men de tar sig an sina arbetsuppgifter utan knot.

Birigit "Sofia" Erlandsson, Stora Skedvi hembygdförening, har deltagit i projektet från starten 2008, då Skävebarnan var de första att delta.

– De lever sig helt in i det, säger hon och berättar om två flickor från klass 6 som var med första året. Den ena av dem sa att "nog är det bra med tvättmaskin". "Men det vet väl vi ingenting om" svarade hennes kamrat.

I Lillstugan sprider sig en skön värme från den vedelade spisen där strykjärn står på uppvärmning. Husmor Anita "Ulrika" Roslund lär barnen hur de ska skvätta vatten över näsduken med ett litet knippe ris, spotta på stryjärnet för att kolla att det är ordentligt varmt och hur järnet ska föras över det som ska strykas med med spetsen rakt fram. I rummer bredvid visar "Sofia" hur man manglar och krusar örngottsband så det ska se fint ut i linneskåpet.

– Det är svårt, säger en koncentrerad Linnea "Johanna" Larsen.

På vedbacken får barnen under överinseende av Lars-Erik Larsson såga till ved som de sedan får klyva på en huggkubbe.

Olivia "Adela" Rutkvist svingar yxan.

– Den var lite tung, säger hon efteråt. Jag högg snett hela tiden.

Tidsreseprojektet är ett samarbete mellan Stora Skedvi hembygdsförening, Säters kulturförvaltning och Kulturskolan. Mellan 2008 och 2010 deltog elever i Stora Skedvi skola, från och med i år vänder man sig till skolorna i Gustafs och Säter.