Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tårfylld prinsessa återsåg sitt Älvdalen

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia befinner sig sedan i måndags i Dalarna för ett officiellt besök.

Första dagen besökte man Borlänge, Säter och Falun, för att under tisdagen bege sig till de norra delarna av länet.

Annons

Intresset för prinsparets besök är stort, och DT har följt parets resa under båda dagarna.

Måndagen avslutades i Falun där paret fick skriva sina namn på Kungaväggen nere i gruvan, innan man bjöds på middag i landshövdingens residens.

Men extra stort blev det under tisdagen, då prinsessan Sofia för första gången sedan bröllopet gjorde ett officiellt besök i hemkommunen Älvdalen, och tårögd fick möta befolkningen.

– Det är känslosamt. Jag är glad att så många kommit. Jag var osäker på om någon skulle komma, och jätteglad att så många är här, förklarade hon för DT.

Paret hälsades sedan välkomna innan prinsessan Sofia också höll ett kort tal för åskådarna. Där hon bland annat talade om vad Älvdalen och Dalarna betytt för henne. Hur länet och kommunen har format henne som person.

En av alla de medierepresentanter som följt prinsparet under resan är Johan T Lindwall, hovreporter på Expressen. Han har lång erfarenhet av kungahuset och säger att det också var han som en gång avslöjade att prins Carl Philip och prinsessan Sofia var ett par, vilket Expressen publicerade den 13 januari 2010.

– Jag har varit med och bevakat kungahuset under ett antal år. För Sofia har det gått väldigt snabbt att bli en del av familjen. För prins Daniel tog det sju år att bli en del av kungahuset, medan det gått mycket fortare för prinsessan Sofia. Under de förutsättningarna har hon klarat uppdraget med bravur.

Hur ser deras framtid ut?

– De har i uppdrag att representera kungahuset och att arbeta för kungahuset. Att vara goda förebilder för de människor i Sverige som ser upp till monarkin. Sedan kommer de säkert med tiden att också bilda familj som de andra kungabarnen.

– Monarkin i dag är starkare än på länge. Det var svajigt för några år sedan, men i dag har vi en väl sammanhållen kungafamilj med ett stort stöd. Det är ju också något vår demokratiskt valda riksdag vill ha.

Till mottagningen av paret hade också Lisbeth Markus tagit sig, som förklarar att hon flera gånger sett prinsparet hemma i byn.

– Ibland kan man se prinsen vara ute och motionera. Ibland kommer han med bil genom fäbodarna och andra gånger är de ute och promenerar.

Tar man bilder på paret när man ser dem?

– Nej, inte jag i alla fall. Här får de vara för sig själva. Det är ingen uppmärksamhet här och jag tycker att de ska få ha sin fristad här i Älvdalen.

Ing-Marie Bergman, projektledare för Älska Älvdalen, förklarar att man är väldigt måna om paret då de är hemma i bygden. Och att man låter dem vara i fred då besöken sker inofficiellt.

– Det är som en tyst överenskommelse här i Älvdalen att de ska ha sin fristad här. Och det är jättebra.

Vad betyder det att prinsessan kommer härifrån?

– Vi är jätteglada att Älvdalen har hamnat i fokus. Förhoppningsvis kan det locka mer folk hit. Inte bara för att det är vackert här utan också att man kan tänka sig att flytta hit. Vi behöver mer folk, säger Ing-Marie Bergman.

Samtidigt medger hon att balansgången är svår över hur mycket kommunen kan dra nytta av Prinsparets kärlek.

– Vi har försökt sköta det med finess. Vi vill inte profitera på att de har hittat kärleken, förklarar Ing-Marie Bergman.

Resan fortsatte sedan med helikopter mot Grövelsjön för vidare vandring mot Idre Sameby som också var sista anhalt på det två dagar långa officiella besöket. Där bjöds paret ¨på en lättare måltid i form av specialiteter från Idre, Där paret också svarade på frågor från DT och övriga pressen innan man vid 17.30 återvände mot hemmet i Stockholm.

Ni har ju visat stor kärlek till barn under er resa i Dalarna. Hur ser ni på framtiden för er lilla familj?

– Ja, vi hoppas att vi får en framtida familj såklart, svarade prinsessan Sofia.

Vad betyder Dalarna för prinsen när man kan säga att ni blivit ingift i länet?

– Ja, det kan man väl säga. Jag har alltid gillat dalarna och tyckt om att vistas här. Jag har åkt mycket skidor här bland annat och det känns jättebra att vara ingift i Dalarna.

Finns planer på något hus i Dalarna?

– Vi har många hus, och mina föräldrar bor här. Så det får nog räcka med det så länge, säger prinsessan Sofia.