Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tandläkare och klinikchef som månade om sina arbetskamrater – Minnesord över Marianne Löfberg

Tidigare verksamhetschefen vid tandregleringskliniken i Luleå, övertandläkare Marianne Löfberg, född i Töre 1 juli 1916, uppväxt i Kiruna och boende i Jakobsberg, har avlidit i en ålder av närapå 104 år. Närmast sörjande är dottern Ann och sonen Leif med familj.

Hon avlade tandläkarexamen i Stockholm 1941 och verkade i 12 år som privattandläkare i Mora.1953 blev hon distriktstandläkare i Falun, för att i slutet av 50-talet utbilda sig till tandreglerare vid tandregleringskliniken i Falun. Hon erhöll specialistkompetens inom ämnesområdet tandreglering 1965.

I februari 1966 flyttade Marianne till Luleå nu utnämnd till övertandläkare och klinikchef för tandregleringsverksamheten i Norrbotten. Länet hade då saknat tandreglerare i två år. Vårdbehovet var stort och länets tandläkare saknade handledare beträffande behandling av bettfel.

Marianne började med att inventera vårdbehovet och gjorde konsultationsresor till länets samtliga tandkliniker. Hon gav behandlingsförslag och följde upp pågående behandlingar.

Marianne var en bra pedagog med god samarbetsförmåga och ett brinnande intresse för yrket. Utöver konsultationsresorna skedde behandling av patienter med svåra bettfel.

Arbetsbördan var mycket stor och under de första åren offrades många kvällar och helger åt att försöka hålla vårdefterfrågan stången. Efter något år fick Marianne avlastning, då ytterligare en tandreglerare anställdes.

1970 invigdes en modern klinik i Luleå efter Mariannes önskemål. Dessutom tillkom

tandregleringskliniker i Piteå och Gällivare och under årens lopp har flera tandläkare erhållit klinisk utbildning av Marianne och tagit del av hennes kliniska erfarenhet.

Efter pensionering 1981 flyttade Marianne till Jakobsberg. Hon har under alla år haft kontakt med gamla arbetskamrater i Luleå och in i det sista ville hon veta hur hennes arbetskamrater mådde.

Bernt-Arne Larsson

Tidigare klinikchef vid tandregleringskliniken i Luleå