Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svindlande resa i Siljansringen

/
 • Blodnyckel i Siljansringens kalkrika jord.
 • Gunnar Eriksson berättar om varför det sipprar fram olja ur marken i Solberga.
 • Mineraler, fossiler finns att upptäcka i den lokala spännande naturen. Gunnar Eriksson, fil. lic Naturforum och geograf Terje Motröen, Högskolan Hedmark studerar graptoliter och flusspat.
 • I den kalkrika Siljansringen uppstod en kalkindustri som fortfarande är livskraftig.
 • Maria Björkroth, Dalarnas Museum, talade vid paneldebatten i Tällberg, Dalarnas Museum som också är intressent i projektet.
 • Inlandsisen skapade denna mäktiga canyon utanför Vikarbyn i Trollskuru.
 • Thomas Jacobs, Projekt Ekomuseum, Rättvik tror på en turistsatsning kring geologi och ekologi och den lokala historiens spännande värde för
 • Den spännande stenen och geologin i Siljansringen ger svar och ställer nya frågor till dagens människor.
 • Trollugnen i Trollskuru där inlandsisen skapat en canyon är troligtvis en sten trumlat sin in i stenen i starkt forsande vatten.
 • Docent Karin Eriksson berättade om lokal geologi under exkursionen. Hon har även en fotoutställning i Naturrum Siljansnäs som handlar om Eyjafjallajökulls utbrott som Karin kunde fotografera från det flygplan hon färdades i.
 • Konsthistoriker Kazuko Ono är intresserad av Rättviks kommuns ekologiska projekt, Omställning Rättvik och vill också lära människor med om Japansk kultur, matlagning och hon jobbar även med japansk guidning runt Siljan.

Om vår spännande historia och alla intressanta spår genom miljontals år vill projektet Ekomuseum Rättvik göra tillgängligt för allmänheten.
Det handlar om geologi och ekologi, men utan information och handledning är det svårt att upptäcka den svindlande utvecklingen av Siljansringen.

Annons

-Spännande saker finns att upptäcka runt omkring oss, men det behövs vägledning och ordentlig information. Genom kunskapen blir det så mycket mer intressant, säger Karin Eriksson docent i kvartärgeologi

För kunskapen är ofta ganska låg i ämnet, anser Karin Eriksson som tillsammans med sin man, Gunnar Eriksson, fil. lic. i mineralogi och petrologi arrangerar mängder av resor jorden runt till spännande geologiska platser.

Siljansringen är intressant, anser Karin och erbjuder intressanta upptäckter för de som vill lära sig mer.

-Vid sidan om Dalahästen, röda stugor och gärdesgårdar finns här också en turistattraktion i form av geologiska utflykter.

Både före och efter det stora meteoritnedslaget för 360 miljoner år sedan finns spår och mycket att studera.

För att göra geologi, ekologi, utvecklingen efter meteoritnedslaget med tillgängligt har Thomas Jacobs från Rättvik samlat en mängd olika intressenter kring idén och projektet kring ett Ekomuseum, Georum, Meteorum.

-Vi vill genom projektet utveckla turismen, förhoppningsvis väcka intresse hos fler kring geologi, olika naturvärden och den kalkindustri som följde i spåren efter meteoritnedslaget, säger Thomas Jacobs.

Thomas Jacobs anser att projektet måste starta och utvecklas och på sikt omfatta hela Siljansringen.

Och det är en ansenlig grupp intressenter som engagerat sig i projektet. Dalarnas Museum, Länsstyrelsen Dalarna, polarforskare och norska geologer, antikvarier både från Falun och Leksand, näringslivet, representanter från turistnäringen, Siljan Turism och VD för Plantagon International Hans Hassle.

Flera av dessa intressenter deltog i veckan i en inspirationsexkursion i Rättvik. Med på den var även Rättviks kommunalråd Annette Riesbeck, (C), Rättviks kommunekolog Pia Söderström och Terje Motröen, geograf, Högskolan i Hedmark.

Karin och Gunnar Eriksson och Pia Söderström guidade deltagarna vid bland annat Tröllskurukåja där inlandsisen grävt en imponerande canyon och vid kalkbrottet i Solberga där olja sipprar fram ur ett borrhål.

Under resan fann deltagarna växten blodnycklar, mineraler, fossiler fågelarter och orörd skog.

Den andra dagen genomfördes fördjupande seminarium kring frågor om ett nytt Ekomuseum, Meterorum och Geopark.

Annons