Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ständigt uppgående kurva för Drifters

Det är två timmar innan det är dags för planen på Ejendals arena att fyllas av aktivitet. Vid sargen dukas det fram vattenkannor och platsmuggar, alldeles bredvid finns en vattenkran som kommer att användas flitigt under kvällen. En anställd sprider ut potatismjöl för att motverka dåligt fäste på banan, som i kväll ska bli ett dansgolv.

Uppe i logen sitter Drifters och slappnar av innan spelningen. Någras speciella ritualer innan ett gig har det inte, gitarristen Ronny Nilsson lyssnar på musik via datorn, medan de andra verkar förbereda sig inför spelningen med att göra så lite som möjligt. Allt är planerat in i minsta detalj, så de vet vad som gjorts, de har burit ljudgrejerna själva, det är inte många band som har marginaler för att anställa roadies.

I morse åkte de från hemorten Lidköping klockan nio och har innan dess spelat tio kvällar i rad runt mellersta och södra Sverige. En titt på turnélistan avslöjar ett tätt schema. Under april och maj har de tjugosju spelningar.

- Våren och speciellt sommaren är mest bokade, medan vi går ner i varv något under resten av året, upplyser basisten Kent Liljefjäll.

- Man hinner hem emellanåt även under turnéer, så det går att kombinera med familjeliv, svarar klaviaturspelaren Stellan Hedevik på min fråga.

Har bandet märkt av någon boom i branschen i och med tv-program som "Dansbandskampen", undrar jag.

- Oh ja, något har hänt i branschen. Det började med Let's Dance, efter en lågkonjunktur på femton år så märker vi att publiktillströmningen ökat. Vår skivförsäljning har gått upp med hundra procent, berättar Erica. Det har varit en ständigt uppgående kurva för oss de senaste tre, fyra åren, fyller Kent i.

Den populariteten syns bland annat i att de vunnit fem Guldklaven, det dansbandspris som delas ut under dansbandsveckan i Malung. De har spelat in skivor för tyska marknaden och turnerar i hela Norden. När de inte ligger högst upp, så är de ständigt i täten i den topplista som publiceras i dansbandstidningen "Får jag lov".

- Vi har ett antal fans som följer oss på turnéer också, spelar vi i Örebro en dag, så vet vi att de kommer att dyka upp i Västerås samma dag, säger Erica.

Vi får se prov på populariteten när en hängiven diggare kommer in och glatt hälsar runt och lyckas snubbla på Erica som sitter på huk framför en spegel och sminkar sig för kvällen.

Den avslappande stämningen håller i sig när de börjar byta om, och man får en känsla av att de utan att titta på klockan vet precis var sekundvisaren står. Black Jack, som inleder galan, kommer och slår sig ned en stund innan det är dags att äntra scenen. En anställd för Ejendals dyker upp kvart i nio och frågar smått nervöst vilka som börjar och Black Jack svarar skämtsamt i en mun att klockan är ju bara halv sex.

När Drifters äntrar scenen halv tio så är det rymliga dansgolvet inte alls glest, ungefär 700 personer har redan börjat fylla upp hallen, ett par hundra till är sålda bara på förköp.

- Bättre med folk än förväntat, kommenterar Kent när han pustar ut i soffan efter första setet. Efter ytterligare tre packar de ihop grejerna på exakt sjuttiofem minuter och beger sig ned till Malmö för vidare äventyr.

Fakta: Drifters

Ursprunget till Drifters går tillbaka ända till1962, och bandnamnet har förvaltats av olika musiker sedan dess. Idag heter de:

Kent Liljefjäll - bas

Stellan Hedevik - klaviatur

Erica Sjöström - sång

Mattias Berghorn - trummor

Ronny Nilsson - gitarr

Guldklaven har de fått för:

Bästa sångerska (2003 och 2008)

Årets låt för titelmelodin till TV-serien "Möbelhandlarens dotter" (2006)

Årets dansband (2004)

Erica vann också titeln "Årets blåsare" 2001

Hemsida: www.drifters.se

Anders Lagerquist