Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stålkil av arbetslöshet skär in i Dalarna

SSAB:s storvarsel av 200 i Borlänge kommer att ändra bilden.
Men fortfarande gäller att varseltakten är lägre i år i Dalarna än den var i fjol då den var mycket låg historiskt sett. Fram till och med september lades 791 varsel i Dalarna jämfört med 840 samma period 2011 men nu syns att en stålkil av arbetslöshet skär in från södra Dalarna upp till Borlänge.

Annons

Trots sågverksföretaget Bergkvist-Insjön AB:s varsel av 20 anställda och Fiskarhedens Trävaru AB:s varsel av 19 anställda nu finns med i statistiken så ligger Dalarna bättre till än 2111.

– Vi har generellt en väldigt låg nivå på varslen jämfört med i riket. Men så har vi ju tidigare gått igenom ett stålbad åren då vi låg över 2000 varsel på helårsnivå, säger Jan Sundqvist.

– Vi ser väldigt stora regionala skillnader i arbetslösheten i riket och i länet har vi också stora regionala olikheter. Arbetslösheten i Dalarna är låg, vi ligger på femte plats i riket och även i de kommuner med högst arbetslöshet i Dalarna ligger bara lite över snittsiffrorna i landet. En bidragande orsak till vår relativt låga arbetslöshet är den höga efterfrågan på ersättningsrekryteringar när 40-talisterna går i pension. Vi har högst andel ersättningsrekryteringar i landet, konstaterar Jan Sundqvist.

Södra Dalarna har sedan finanskrisen lidit av ett stålbad som fortfarande präglar stålkommunerna Avesta och Hedemora med Outokumpus omställning. Nu kommer SSABs neddragning i Borlänge med runt tio procent av de anställda.

Annons