Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En stålkil av arbetslöshet skär in i Dalarna

SSAB:s storvarsel av 200 i Borlänge kommer att ändra bilden.
Men fortfarande gäller att varseltakten är lägre i år i Dalarna än den var i fjol då den var mycket låg historiskt sett. Fram till och med september lades 791 varsel i Dalarna jämfört med 840 samma period 2011 men nu syns att en stålkil av arbetslöshet skär in från södra Dalarna upp till Borlänge.

Annons

Trots sågverksföretaget Bergkvist-Insjön AB:s varsel av 20 anställda och Fiskarhedens Trävaru AB:s varsel av 19 anställda nu finns med i statistiken så ligger Dalarna bättre till än 2111.

– Vi har generellt en väldigt låg nivå på varslen jämfört med i riket. Men så har vi ju tidigare gått igenom ett stålbad åren då vi låg över 2000 varsel på helårsnivå, säger Jan Sundqvist.

– Vi ser väldigt stora regionala skillnader i arbetslösheten i riket och i länet har vi också stora regionala olikheter. Arbetslösheten i Dalarna är låg, vi ligger på femte plats i riket och även i de kommuner med högst arbetslöshet i Dalarna ligger bara lite över snittsiffrorna i landet. En bidragande orsak till vår relativt låga arbetslöshet är den höga efterfrågan på ersättningsrekryteringar när 40-talisterna går i pension. Vi har högst andel ersättningsrekryteringar i landet, konstaterar Jan Sundqvist.

Södra Dalarna har sedan finanskrisen lidit av ett stålbad som fortfarande präglar stålkommunerna Avesta och Hedemora med Outokumpus omställning. Nu kommer SSABs neddragning i Borlänge med runt tio procent av de anställda.