Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skidslipare från Afghanistan överraskade alla inne i skidbutiken

/
  • Martin Hansson diskuterar maskiner tillsammans med Dadmuhammad Munri.
  • Dadmuhammad Munri visar att han vet precis hur man ska använda slipen.
  • Susanne Hedberg Eriksson, näringslivsutvecklare, och Maggir Grundén, näringslivschef i Malung-Sälens kommun.

Kommunens näringsliv bjöd in asylsökande till en bussresa och studiebesök hos olika företag i Sälen.
Praktikplatser kommer erbjudas till flera stycken, men gladast av alla var nog personalen i butiken och verkstaden Dalskidan som fick sig en rejäl överraskning.

Annons

Dadmuhammad Munir är från Afghanistan. Han kan inte svenska och knappt engelska, men har en vän som tolkar. Efter en stund tappade all hakan när det framgick att det här är precis vad Dadmuhammad själv har jobbat med.

LÄS MER: 100 ansikten, 100 berättelser - en serie om det nya Dalarna

Han har slipat och arbetat på skidor som behöver repareras, i en skidverkstad i Afghanistan. Och inte nog med det. Han står bredvid den stora robotmaskinen och försöker förklara.

– Dörr! säger DadMuhammad på engelska.

– Dörr? frågar Susanne Hedberg Eriksson, näringslivsutvecklare.

Dadmuhammad går fram och lägger handen på en trälist. Jodå, de hade även en precis likadan maskin i Afghanistan. Den maskinen tog hand om dörrlister i stället för skidor, och på en sådan fabrik har han också jobbat. Matchningen är perfekt. Skidverkstaden i Sälen har hittat en skidslipare från bergen i Afghanistan.

– Vi tänkte från början att det var ett krav att tala svenska eller engelska, men ska man jobba i en skidverkstad kanske det kvittar, säger butiksägare Erika Hansson.

Dalskidan hade tänkt erbjuda en praktikplats, men när de nu har hittat Dadmuhammad tänker de sig troligen två, en i butiken och en i verkstaden.

– Jag tycker att det är vår skyldighet som företag att ta tag i det här, att ge invandrarna chansen till jobb och att lära sig svenska, säger Erika Hansson.

Ett dussintal från asylboendet Skinnargården fick följa med på en bussresa till Sälen, där de besökte bland annat restauranger och butiker. Tidigare har näringslivet i Malung-Sälen varit inbjudna på träffar på Skinnargårdens asylboende för att diskutera praktikplatser. Intresset har varit stort både från företag och asylsökande.

– Flera av de asylsökande har klart med sina tillstånd att kunna göra praktik i företag. Jag och näringslivschefen Maggie Grundén har åkt med, och vi har försökt få uppgifter om vad de har arbetat med i sitt hemland. Men vi har uppenbarligen missat att han har jobbat i en skidverkstad, säger Susanne Hedberg Eriksson och skrattar.

Med expansionen som är att vänta ihop med den blivande flygplatsen i Sälen som förväntas stå klar till slutet av 2017, så kommer det bli 200-300 nya arbetstillfällen, enligt näringslivschef Maggie Grundén.

– Det här handlar om att man vill matcha individer mot olika yrken och företag. Vi behöver varenda en av de som kommer hit, för vi behöver bli fler. Det är jätteviktigt att vi kan integrera dem så fort som möjligt i vårt samhälle. Företagen vill ha duktiga medarbetare från olika kulturer och med olika kompetenser, säger hon.

– Det finns flera oerhört bra kompetenser här i dag som Malung-Sälens kommun behöver, och även våra företag. Vi hoppas givetvis att de vill stanna i kommunen och Dalarna, säger Maggie Grundén.

Läs mer om Malung här.