Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En sjöman med stor humor – Minnesord över Sturk Nils Isaksson

Tidigare sjömannen Sturk Nils Isaksson, Skålö, har lämnat oss vänner i en ålder av 78 år.

Nils och jag möttes för sådär 20 år när han kom åkande på sin blåa cykel. Jag visste att han varit sjöman och föreslog att vi kunde träffas hemma hos honom. Otaliga är de gånger som vi sedan dess suttit i hans  lilla kök och löst korsord medan han stoppat sin pipa.

Vi delade minnen från världens städer och hav. Då brukade skokartongen under sängen med all sjömansfotona komma fram. En gång blev han mäkta förgrymmad över att jag inte kände till en plats som hette "Hilo", där han varit. Det visade sig vid efterforskning att platsen låg på nordöstra sidan av Hawaii. När hans tv en gång blev trasig ringde han efter mej vid 22- tiden. Som vänner till honom åkte frun och jag naturligtvis dit även om timmen var sen. När vi utan framgång försökt åtgärda felet, tog Nils fram sin gamla gitarr och sjöng ”Tryggare kan ingen vara” till stor förvåning för oss.

Ofta spelade vi gemensamt ”Eldarvalsen” till munspel och gitarr i hans kök och med inlevelse sjöng Nils ”På prärien i Oklahoma”, sången om indianflickan som måste följa sin hövding. Ibland, vid ”högtidliga” tillfällen, bjöds jag på en Läkerol. När Nils trugade med ytterligare en brukade jag säja: ”Nej tack, jag kör idag”, ett skämt som vi båda förstod och hade roligt åt. Det känns tomt efter Nils, min vän i skogsbrynet.

Ove Aronsson