Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En samarbetspolitiker, hedersman och vän – Minnesord över Bertil Österlund

Min vän, fd kommunalrådet Bertil Österlund, Falun, har avlidit, 93 år gammal.

Från början av 1970-talet och fram till år 1992, då Bertil valde att avsluta sin politiska karriär, hade vi ett mycket bra samarbete. Bertil representerade Folkpartiet (numera Liberalerna) och jag Moderaterna.

Bertil var en person präglad av förmåga att samarbeta, men som också hade bestämda åsikter i kommunalpolitiska ärenden. När Bertil talade lyssnade man med intresse för han var alltid påläst i de aktuella frågorna.

Samarbetspolitikern Bertil hade en mängd förtroendeuppdrag under åren. Alla uppdrag skötte han med stort engagemang för det allmännas bästa. Bland uppdragen fanns ordförandeskapet i Falu Elverk, Falu Energi, Tekniska nämnden, ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Vår vänskap förstärktes genom att vi båda var medlemmar i Morgonbadarklubben Bad Boys sedan klubben startades år 1973. Bertil var en bra simmare och deltog gärna med gott humör i klubbens fantasirika lagtävlingar. Vid klubbens fester var Bertil en uppskattad danskavaljer av damerna, han kunde verkligen föra damerna och ta ut svängarna i dansens virvlar.

Hedersmannen Bertil Österlund har lämnat jordelivet och jag minns honom som en mycket god kamrat.

Ulf Elgemyr

Fd kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande