Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En rörande kärlekshistoria

Titeln är talande och känns riktad till åskådaren. Lars Lerins kamp för kärleken är både rörande och lite plågsam att se i sin fullkomliga öppenhet.

Annons

Lars Lerin är en av landets, för att inte säga världens, främsta akvarellmålare. Svindlande 90 000 personer såg hans utställing på Waldemarsudde i Stockholm 2008 och det nyöppnade Lerin-museet i Karlstad drar storpublik. Samtidigt lever han ett stilla liv utanför Sunne i Värmland, fjärran från hippa konstnärskotterier och partyn.

Lerins guddotter Sara Roos har följt honom och framför allt hans sökande efter kärlek och hans relation med den brasilianske Manoel Marques, kallad Junior. Lerin har ett liv kantat av missbruk bakom sig och ett plågsamt uppbrott från en fiskare i Nordnorge gnager. Kan han tro på kärleken igen? Hoppet tänds när han får kontakt med Junior, den senaste i en lång rad nätdejter.

Junior kommer snart till Sverige och en trevande relation inleds. Ingen kan prata den andres språk. Junior är naturligtvis helt utlämnad i denna nya miljö, utan verktyg att kommunicera. Till att börja med så framstår han i filmen nästan som en maskot. Lerin är heller ingen okomplicerad person. Långt ifrån. Hans neuroser ligger i öppen dager. Samtidigt är han så otroligt rar och utan cyniska baktankar att man inte kan undgå att röras till tårar av hans fumliga trevare och osäkra funderingar.

Junior skapar sig gradvis en egen plattform i Sverige. Han lär sig svenska och får jobb på teater. Relationens slagsida rätar också upp sig en smula när de besöker hans hemby i Brasilien. Där är Lerin den främmande fågeln.

Alla problem till trots, För dig naken lämnar åtminstone mig med en varm känsla i magen och en stark förhoppning om att det ska gå bra för Junior och Lars.

Och har ni inte hört Lars Lerin sommarprat i P1 från i somras så är det ett måste att gå in på Sveriges radios hemsida och göra det. Det ger ytterligare fördjupning åt hela historien.