Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig fullträff

Annons

Företagsmässan har kommit för att stanna. Det stora intresset från Falun och Borlänges företagare visar att mässan behövs.

Näringslivet FalunBorlänge har i dag 600 medlemmar och har aldrig varit större. Nu var alla de 125 montrarna bokade och totalt fanns 140 företag representerade.

- Lokalens utrymme har fått styra antalet montrar. Vi hade kö på företag som ville ställa ut, men fler fick inte plats, vi fick sätta stopp, säger Maria Rolander, vd på Näringslivet FalunBorlänge.

Är det aktuellt att byta lokal till nästa år?

- Nej. Med sin industrikänsla passar den här lokalen perfekt för en mässa av det här slaget. Det skulle inte bli samma sak att ha den i sporthallen på Lugnet, säger Maria Rolander.

En massa företag fanns som sagt representerade, både stora och små. Vapensmeden Helena Tiborsdotter var en av småföretagarna som fanns på plats.

- Just nu klarar jag mig inte på att enbart jobba som vapensmed, utan jag arbetar även som personlig assistent. Men det är det här jag helst vill hålla på med, säger Helena Tiborsdotter.

En vapensmed håller på med en mängd saker.

- Jag kan hjälpa till med exempelvis reparation, anpassning eller service, montera ljuddämpare, kikarmontage, montering av nytt trycke eller pipbyte. Jag gör också personligt anpassade kolvar till gevär och mycket mer, säger Helena, och plockar fram en kolv som hon just nu arbetar med.

Det är en kund som håller på med fågeljakt som beställt en ganska bred kolv.

- Jägare vill oftast ha en personlig känsla på sitt gevär, och det försöker jag hjälpa till med.

Varför blev du vapensmed?

- Jag har alltid gillat det här med hantverk och också gillat att jaga. Det var efter en älgjakt som jag kom på idén att arbeta med vapen. Man kan säga att det är livet som har tagit mig hit, säger Helena, som är auktoriserad vapensmed sedan några år tillbaka.

Husförsäljare sedan en tid tillbaka är Hans Östfjord från Falun, som efter 16 år på försäljarsidan inom Bilmetro, valde att bli agent för Anebyhus.

- Jag hade länge haft en dröm om att bli min egen och tog chansen när den nu dök upp. Jag tror jag körde i gång i rätt tid, för att satsa på att bygga ett eget hus verkar vara inne, säger Hans Östfjord.

Annons