Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En organisation som bjudit in hatpredikanter ska inte få skattepengar

Aftonbladet avslöjar att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) stoppar statsbidraget till organisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM). Det var på tiden!

SUM har nämligen återkommande gånger haft samröre med mycket tvivelaktiga personer. SvD:s ledarskribent Per Gudmundson har genom åren avslöjat när organisationer som SUM bjudit in hatpredikanter och andra extremister till möten och föreläsningar.

För att bara ta ett fåtal exempel: år 2010 bjöd SUM in homofoben Abdullah Hakim Quick som förespråkat dödsstraff för homosexualitet. Året därpå bjöd föreningen in Jamal Badawi som hyllat självmordsbombningar. Förra året anordnade SUM:s Stockholmsdistrikt ett möte med hatpredikanten Kamal El-Mekki som försvarat slaveri – vilket är enormt stötande i dessa tider när terrororganisationen Islamiska staten fördrivit den yezidiska minoriteten i Irak och tagit unga yezidiska flickor som sexslavar.

Företrädare för SUM brukar hävda att de står upp för alla människors lika värde med mera. Deras val av gäster säger dock något helt annat. För inte kan det väl vara så att SUM bara varit otroligt dåligt pålästa om vilka de bjudit in till sina möten? Kanske första gången. Men andra? Tredje? Fjärde?

Har de verkligen noll koll på alla predikanter och föreläsare de bjudit in? Nej, det är inte ett dugg troligt.

SUM har även samarbetat med den brittiska organisationen CageUK. CageUK säger sig vara en människorättsorganisation, men det är bara en stor lögn. Egentligen är det en samling av islamistsympatisörer vars företrädare bland annat hyllat al-Qaidaideologer och uppmanat till jihad mot väst.

Det finns mycket mer att säga om SUM. Men fram tills nu lyssnade aldrig svenska myndigheter på de kritiska rösterna. Skattebetalarnas pengar fortsatte att trilla ner i föreningens verksamhet. År efter år. Skandal efter skandal.

Nu verkar det dock äntligen vara slut på gullandet med organisationer som bjuder in hatpredikanter – och vars verksamhet så tydligt avslöjar att man inte står bakom grundläggande demokratiska idéer och värderingar.

"Det har handlat om individer som uttryckt sig på sätt som inte är förenligt med förordningens syfte men också om kopplingar till andra organisationer som kan betraktas som icke förenliga med demokratins idéer, exempelvis till Muslimska brödraskapet", skriver MUCF om Sveriges Unga Muslimer, enligt Aftonbladet.

Ja, många röster har lyft fram detta genom åren. De fick äntligen rätt till slut.

När MUCF gett ett så tydligt kvitto på SUM:s mycket problematiska verksamhet kanske övriga myndigheter och det svenska civilsamhället inser att detta är en organisation som helst bör undvikas. För inte vill man väl ha någon form av samröre med en organisation som gett utrymme åt hatpredikanter och extremister?