Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny generation orgeljazz

Trinity består av organisten Andreas Hellkvist från Borlänge, trumpetaren Karl Olandersson från Hedemora och trummisen Ali Djeridi från Stockholm. I våras släppte de en skiva och sedan dess har allt mer spelningar trillat in.

Vad som gör Trinity speciella är bland annat orgelns framträdande roll.

- Det finns ju ett begrepp som heter orgeljazz, det blir ett speciellt sound. Man spelar basgången själv, säger Andreas Hellkvist.

Det var orgelnestorn Pierre Swärd som fick honom intresserad från början.

- Det var en kväll på Bolanche 1995 och jag blev nästan meddragen dit. Jag gillade jazz, men kände inte till honom. Efter det stod det ganska klart att jag måste spela orgel. Jag skaffade en och tog kontakt med Pierre. Ha gav lektioner och vi satt och snackade och lyssnade. Bättre start hade jag inte kunnat få.

Orgeljazzen är en liten värld för sig, befolkad av eldsjälar.

- De som orkar släpa runt på instrumentet är nästan automatiskt en sorts entusiast eller nörd. Jag har svårt att sluta prata orgel när jag börjar.

Hur bildades bandet?

- Det började med att jag och Ali träffades och jammade i Uppsala för sju år sedan. Han hade en idé att göra kyrkokonserter och engagera en blåsare. Ali hade spelat med Karl i andra band och jag kände till honom eftersom vi är från Dalarna.

Under några år koncentrerade de sig på kyrkokonserterna, men sedan skivan släpptes har efterfrågan ökat.

- Nu har vi riktat oss mot jazzklubbspubliken. Det har exploderat, säger Andreas Hellkvist.