Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny era väntar landsbygden

Den senaste tiden har krisrapporterna från livsmedelsindustrin duggat tätt. Det har handlat om grisar med höga halter av antibiotika som bidrar till resistenta bakterier, djur som far illa i den allt mer pressade konkurrensen, halvfabrikat där det inte går att spåra vad vi äter.

Vi vill inte konkurrera med mat som innehåller ämnen och tillsatser som gör oss sjuka eller att djur ska plågas för att priset ska vara så lågt som möjligt. Vi ska veta att det vi äter är av bra kvalitet, det ska inte vara en risk att äta. Av de så kallade mat skandalerna är det ytterst få som lett till åtal och dom. Det är därför hög tid för lagförslag med hårdare sanktioner för brott mot livsmedelslagen

I dag är Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel så låg som cirka 50 procent. Det är en risk att ha så låg självförsörjningsgrad, inte minst ur ett klimatperspektiv. Vi vill därför satsa på ökad inhemsk livsmedelsproduktion med bättre kvalitet och en ökad självförsörjning av livsmedel i Sverige.

Vi vill att Sverige ska anta en nationell livsmedelsstrategi för att stärka lokal produktion och självförsörjning. Stödet till naturbetesmarker föreslås öka, det gynnar produktionen av ekologiskt kött och ett öppet landskap. Det är också bra för turismen och den biologiska mångfalden. Dessutom föreslår vi en djuretisk ombudsman för en förbättrad kontroll av djurhållningen.

Det offentligas ansvar för att öka den lokala livsmedelsproduktionen är stort. Därför bör man satsa på utbildning av de som upphandlar i kommuner och landsting. Goda exempel som finns runt om i landet som i Arvika, Rättvik och Gästrikland visar att det går att kraftigt förbättra möjligheterna för lokala producenter att leverera mat till skolor, sjukhus med mera.

Vi vill också att staten ska främja servicen på landsbygden genom att öka närvaron av statliga myndigheter lokalt. Nya myndigheter ska läggas utanför storstäderna. Det ska införas ett logistik stöd till lanthandeln och stöd till fler mackar och alternativa drivmedel på landsbygden. Dessutom behövs infrastrukturen förbättras.

Vi är säkra på att landsbygden med alla människor som lever där är vår framtid genom att producera hållbara livsmedel med god kvalitet. Låt oss se till att det blir så!

Så vad väntar ni i regeringen på? Ser ni inte skogen för alla träd? Vi gör det så därför börjar landsbygdens framtid i september 2014.

Ulla Andersson

riksdagsledamot Gävleborg

Lena Olsson

riksdagsledamot Dalarna

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel