Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En musikgärning i Ovanmyra

Än är musiksommaren i Dalarna inte slut. Björn Gustavsson som driver Ovanmyra missionshus gör en sensommarsatsnig med tio konserter på två veckor.

När musikfestivalerna är över och de flesta sommargäster packat ihop och rest hem kommer Björn Gustavsson med ett fint konsertprogram för oss som stannar kvar.

– Jag vill inte konkurrera med allt som händer i juli, det är bättre att erbjuda konserter före och efter alla andra festivaler, säger Gustavsson.

Han har erfarenhet från två tidigare somrar. I tre år har han arrangerat konserter i det gamla missionshuset, 17 kilometer norr om Rättvik.

Under första halvåret i år har han dessutom varit engagerad i Dalhalla. Som ordförande för den interimsstyrelse som tog över när den gamla syrelsen avgick.

I våras avgick även han efter beslutet att sälja 75 procent av Dalhallas vänners aktier till företaget Rättvik Event. Han hade hellre sett en lösning med Rättviks kommun för att få större insyn i verksamheten.

– Vi var verkligen på konkursens rand. I dag ser jag ljust på operans framtid i Dalhalla. Det är Göran Eliasson och Pers Anna Larssons fina arbete och breda kontaktnät som gjort det möjligt med en nystart.

Han är född (1956) och uppvuxen i Dalsland där han själv spelade kammarmusik under tonårstiden, altfiol, fiol och piano. I dag spelar han bara hemma, till yrket är han frilansande kulturskribent med musik som huvudinriktning. Han har bott i Stockholm och Örebro. Somrarna tillbringade han under många år i Dalarna, hitlockad av musikfestivaler som Musik vid Siljan och Falun Folkmusikfestival.

I mitten av 2000-talet började han och hans hustru aktivt leta efter boende i länet.

– Vi ville gärna flytta hit permanent, jag gillar både kulturen som erbjuds här och naturen.

Sedan sex år bor familjen i en gammal gård i Östergrav utanför Rättvik.

Det var när han var ute på en av sina bilturer för att uppleva landskapet som han första gången såg missionshuset i Ovanmyra.

– Jag ropade till att vi skulle stanna. Det var så vackert där det låg. Jag blev väldigt betagen i huset.

Två månader senare såg han en liten annons i tidningen om att missionshuset var till salu.

– Det är många missionshus som sålts ut på senare år. Det mesta har rivits ut och man har moderniserat. Att jag berättade att jag ville bevara allt som det var och att jag tänkte bedriva en öppen verksamhet tror jag bidrog till att jag fick köpa, säger Björn.

Vid invigningen i maj 2010 föreläste Björn Ranelid och missionshuset var fullsatt. Sedan dess har det arrangerats närmare 50 evenemang i missionshuset - både konserter som lockat stor publik och program som inte varit lika publikdragande.

– Det är svårt att driva konsertverksamhet, men också väldigt stimulerande och roligt.

Till höjdpunkterna enligt Gustavsson hör förra sommarens konsert med kompositören och pianisten Nils Lindberg och saxofonisten Anders Paulsson. Och konserten med Raymond Björling minns han särskilt , Björling återvänder igen 2 september.

Innan dess ges ytterligare sju konserter. Två av sensommarsatsningens kammarkonserter har redan ägt rum, i tisdags och onsdags då bland andra Pauline Skött och Nilla Pierrou gästade missionshuset.

I morgon ges en konsert med Agnes och Olle Lindberg, den senare son till Nils Lindberg från Gagnef. På söndag kan man lyssna till Jörgen Dicander som sjunger och läser Dan Anderssontexter.

Just nu handlar mycket av Björn Gustavssons arbete om förberedelser inför nästa säsong.

En kammarmusikfestival för unga musiker finns i planeringen liksom ett fortsatt samarbete med länsmusiken om att ge konserter med unga talanger.

– Jag vill bredda programmet ännu mer, ge temaaftnar med lokalt förankrade författare och kompositörer.

Dessutom vill han lyfta in fler genrer utöver jazz, visa, folkmusik, kammarmusik och opera.

– Många kanske tror att jag bara lyssnar på kammarmusik. Men jag har jättebred smak, älskar Veronica Maggio och Laleh till exempel. En dröm är att få hit Anna von Hausswolff, hon skulle kunna spela på orgeln också.

– Det enda jag inte gillar är 50-talsrock och gregoriansk musik. I alla fall inte just nu. Men jag är inte benhård. Det kan hända att jag får höra något som imponerar inom de genrerna, då ändrar jag mig gärna.